De färska jordgubbarnas bästa vän – Vajras Moscato d’Asti

Bland de äldsta vitis vinifera vi känner till, det vill säga det släkte av vinrankor som ger kvalitetsdruvorna till vin, hör muscat blanc à petits grains. Teorier har till och med framförts om att detta är vindruvornas urmoder. Idag har familjen vuxit och antalet varianter som brukar namnet muskat är fler än 200. Alla dessa är dock nödvändigtvis inte i ett släktförhållande. Vissa är gröna, andra närmast svarta eller till och med rosalila. Vinernas spännvidd handlar också om mångfald och sträcker sig över hela spektrumet från torra till mousserande, från söta lågalkoholvarianter och till förstärkta kraftpaket. Ändå är det en druvfamilj som sällan nämns med vördnad, utan en som får utstå diverse spott och spe för sin mer eller mindre uttalade aromatik. Och det kan vi verkligen inte förstå för när man har ett vin som G.D. Vajras Moscato d’Asti i glaset så är det ju själva sinnebilden av renaste och finaste druvsaft!

Moscato d’Asti görs på den nobla druvan muscat blanc à petits grains, i Piemonte ofta kallad moscato bianco. Den bubblande stilen skiljer sig rejält från exempelvis traditionell tillverkning av mousserande vin och får inte heller någon andra jäsning på flaska. Här handlar allt om att maximera friskheten och druvkaraktären i och med att vinet maximalt får ha 5,5 procent alkoholstyrka.

Så, hur görs vinet? Jo, genom snabb avstjälkning och pressning. Sedan kyls musten ner i avvaktan på att starta jäsningen. När den tillåts starta, allt sker i trycktankar, så bevarar man en del av den biprodukt som bildas när jästen äter upp sockret – koldioxiden. När den önskade alkoholhalten uppnåtts avstannas jäsningen med hjälp av kyla och vinet genomgår sedan filtrering för att få bort jästen. Resultatet är ett vin med låg alkohol, tydlig druvkaraktär och relativt kort hållbarhet då vinets friskhet är a och o. Ha som huvudregel att dricka din Moscato d’Asti två år efter skörd även om den såklart håller längre.

Nu har en ny årgång trillat in från högst kompetenta G.D. Vajra – 2019. Med andra ord, senaste skörden. Boxtoppen har provat dagens nyhet!

2019 Moscato d’Asti, G.D. Vajra

Ett närmast vattenklart vin hälls upp i våra glas, endast en strimma av ljust gult och lätt grönt kan skönjas. Därför är det så fantastiskt att sniffa till vinet som i en expressiv explosion av dofter skickar ut allt från saftiga persikor, färska aprikoser, gråpäron, litchi, fläder och vitblommighet i skön mix. Smaken är fjäderlätt, den lilla bornyren kittlar tungan, den rena druvsaften är som färskpressad juice och allt i en aromatisk kostym som är omöjlig att inte älska. När man väl sansat sig och försöker bena ut kvaliteten i vinet så inser man snabbt att detta är ett unikum i vinvärlden och att det är ett vin med så många förtjänster. Stapelvara i sommar och givet till de första svenska jordgubbarna som nu är här!

Betyg: 5 av 5 poäng

Artikel 90166, 75 cl, 5,5%, 119 kr