De populäraste ekologiska vinerna på Systembolaget

Ekologiska viner är, och har varit i ropet ett tag, och det ser väl inte ut som att trenden håller på att vända. Vi har provat de mest köpta (2016) flaskorna ur kategorierna vitt, rött, rosé samt mousserande.


För att ett vin ska få klassas som ekologiskt krävs att det uppfyller krav på tillverkning och odling. Kort sagt innebär det att inga kemiska bekämpningsmedel får användas. En begränsad användning av kopparsulfat och svavel får användas då dessa lägger sig utanpå växten till skillnad från de kemiska som tränger sig in. Vidare innebär ekologiskt vin att tillverkningen uppfyller EU-förordning 203/2012 vilket innebär att det från 2012 finns regler för hur tillverkningen ska gå till. Tidigare fanns bara bestämmelser för själva odlingen av druvan, jordbruket.

För att ett vin ska få ekologisk märkning på Systembolaget måste det vare certifierat av en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling.

Avslutningsvis kan sägas att många odlare odlar och producerar vin enligt EU:s förordningar men valt att inte certifiera sig, av en eller annan anledning, och är därmed märkta som ekologiska på Systembolagets hyllor.

De meste köpta ekologiska vinerna 2016

Av totalt ca 7,6 milj. sålda flaskor 2016 var ca 1,9 milj. (20%) märkta med Systembolagets märkning för ekologiska viner.

Fördelningen per kategori såg ut som följande: 50% röda, 26% vita, 9% mousserande samt 5% rosé.

Alla siffror är hämta från Systembolagets statistik 2016.

Provade viner

Rött

2015 Zensa Primitivo
Apulien / Italien / Orion Wines / (750 ml) Nr 73966 / 95 kr / 3,5 p / Fynd
Mustig, lite sötfruktig doft av mörka körsbär, fat, mörka bär, choklad och lakrits. Smaken är sötfruktig med toner av mörka körsbär fat och lakrits med en rätt lång eftersmak.

Vitt

2016 Brochet Facile Sauvignon Blanc
Frankrike / Nordic Sea Winery / (750 ml) Nr 74299 / 89 kr / 4 p / Fynd
Fin, medelstor doft av krusbär och lime med lite örtiga toner. Smaken är frisk och balanserad med fina toner av gula frukter, lime och mineral med bra syra och fint slut.

Rosé

2016 Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé
Cuyo / Argentina / Sierra Pie de Palo / (750 ml) Nr 6921 / 79 kr / 3,5 p / Fynd
Fin fruktig doft av röd vinbär, jordgubbar, hallon och lite örtiga toner. Smaken är torr och fruktig med inslag av röd vinbär, citrus och hallon med en fin och frisk syra.

Mousserande

Prosecco Pizzolato
Prosecco / Italien / La Cantina Pizzolato / (750 ml) Nr 7870 / 89 kr / 3,5 p / Fynd
Frisk och fruktig doft med inslag av päron, citrus och honungsmelon. Smaken är även den frisk med lite sötaktiga fruktiga toner av päron, gröna äpplen med fin syra och bra slut.