Dignitat – en ekologisk Cava som har det lilla extra!

Seriös Cava är sannerligen ingen nymodighet men har tyvärr flugit förbi mångas radar. Det spanska mousserande vinet som produceras enligt den traditionella metoden har dock fått ett välförtjänt uppsving de senaste åren, något som korrelerar med såväl innovativa producenter som än högre kvalitet.

Familjen Masachs har producerat Cava under mer än ett sekel i Vilafranca del Penedès, blott fem mil från Barcelona. Till sin ekologiska Dignitat Brut Nature, ett vin som har mindre än tre gram socker i slutprodukten, har man använt sig av de klassiska druvorna macabeo, parellada och xarel-lo. Samtliga med olika unika karaktärsdrag som bidrar till vinets kvalité och höjer komplexiteten. Dessutom är de hämtade från en specifik vingård, den som grundaren Josep Masachs höll som den främsta, en Special Réserve. Vinet har fått hela 15 månaders lagring på sin jästfällning, vilket överstiger de 9 månader lagring som lagen kräver.

Det märks omgående att Dignitat Brut Nature är en Cava som sällar sig till gruppen högre upp på kvalitetsstegen. Redan på doften möts du av en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar, brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet.

Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde. Vare sig du serverar vinet som välkomstdrink, till skaldjuren eller som tolvslagsbubbel, så gör det jobbet och det är lätt att imponeras av dess inneboende kvalitet. En fempoängare!

Dignitat har artikelnummer 78768 och säljs styckesvis för 109 kr. Vid köp av tre flaskor levereras vinet i trälåda.