Divine – en zinfandelbox som är på riktigt!

Zinfandel hör till den kaliforniska druvfloran och har blivit något av ett signum för regionen. Du hittar tveksamma exemplar som vill utnyttja namnet och anspela på medelhavsursprunget men inget är i närheten av druvans alldeles egna unika uttryck på den amerikanska västkusten och som den utvecklat under lång tid. Idag startar försäljningen av ett av Systembolagets absolut främsta boxar på druvsorten. Divine – en zinfandel som är på riktigt!


Gamla rankor, lagring på använd ek och ett helt torrt vin. Det märks direkt när vi testar den nya boxen Divine, att innehållet lyfter sig från mängden zinfandelboxar och att druvmaterialet håller seriös kvalitet. Inte minst det faktum att man jobbat äldre vinstockar gör att koncentrationen och tätheten i vinet ökar. Äldre rankor ger visserligen mindre skördar men fördelen sitter i att de klasar som nu utvecklas får all näring och slipper konkurrera om den.

Boxtoppen om 2018 Divine Zinfandel Old Vine California

Det finns så mycket att gilla i denna riktigt seriösa box! Zinfandel-druvans generositet exploderar i glaset men ändå upplever du en stram känsla i den torra men fylliga smaken. En charmerande potpurri av kryddor, örter och mörka bär i doften, främst björnbär, hallon och plommon, eknyanser som ökar komplexiteten och så en liten lakritshint. Fylligt, omfamnande och med härlig intensitet i smaken där närvarande tanniner, tät mörk frukt och fräschör mynnar ut i en lång, rik och torr eftersmak. Zinfandel på riktigt!

Betyg: 5 av 5 poäng. Full pott!

Boxtoppen-redaktionen har provlagat tillsammans med boxen och funnit en perfekt matchning i en högrevschili där smakerna var som gjorda för varandra. Till en bättre nötköttsdetalj oavsett om den hamnar i stekpannan eller på grillen, sitter vinet också perfekt tillsammans med smakrika tillbehör.

Divine kostar 249 kronor och boxen (2000 ml, 14,5%) har artikelnummer 6585. Vinet lanseras idag, den 1 september, och kommer vara tillgängligt i de flesta av Systembolagets butiker. Till resten beställer du det utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>>>