Dominio Alto Crianza – kvalitativ spansk rödvinsbox från kanonårgång

Spanska röda viner har en alldeles speciell plats hos många av oss, inte minst de vaniljdoftande Rioja-vinerna. Grannregionen Navarra når inte upp till samma kändisskap men det gör blott fynden desto fler vilket inte minst nyheten Dominio Alto Crianza från 2019 visar upp i en box som kommer uppskattas till höstens mustigare grytor!


Navarra är granne till mer berömda Rioja men ska inte underskattas för det kommer en hel del riktigt bra viner från regionen. Dominio Alto är den svenska importörens eget varumärke och som tagits fram med producenten. I serien finns sedan tidigare en mycket prisvärd trojka röda Rioja-viner samt en cava och nu är det dags att introducera en köpvärd Navarra med fin mognad och ursprungskaraktär i boxformat!

Boxtoppen provar 2019 Dominio Alto från spanska vinregionen Navarra

Här får vi en mix mellan tempranillo, merlot och cabernet sauvignon som lagrats nio månader i amerikansk ek, något som är typiskt för regionens viner. Det är också de klassiska Bordeauxdruvorna merlot och cabernet som visar framfötterna i doft och smak där cederörtiga inslag varvas med cassis, plommon och fatkryddiga toner såsom mjölkchoklad, vanilj och rostade kaffebönor. Smaken är medelfyllig och är trots sin solvärme rätt stram i kompositionen med uppbackande tanniner, frisk syra och rödbärig frukt som för tankarna mot cabernet främst. Avslutet är piggt och fatkryddigheten följer med i den cederörtiga eftersmaken.

Boxtoppens betyg: 4,5 av 5 poäng

Dominio Alto återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Boxen (3000 ml, 13,5%) beställer du till önskad butik för uthämtning. Artikelnummer är 57291 och priset 249 kronor. Vinet är med en restsötma om 0,3 g/100 ml helt torrt.

Till vinet HÄR >>>