Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

Riojan var allas vår älskling på 90-talet och vi svenskar höll vinerna från den ansedda spanska vinregionen väldigt högt. Sen kom annat mellan och vår kärlek till Rioja fick konkurrens men nog tycker vi oss ha sett en försiktig comeback av vinerna de senaste ett till två åren. Och det glädjer oss för Rioja är inte bara en kvalitativ region, det är också en unik vinstil vilket exemplifieras strålande av Dominio Alto Crianza som vi nu har i våra glas!


Rioja är beundransvärt på många sätt och vis. Dels för sin långa historia av vinframställning som tog fart på allvar då fransmännen anlände under andra häften av 1800-talet – när den beryktade vinlusen hade förstört vinmarkerna i Bordeaux och vinmakarna gav sig ut på jakt för att hitta andra potentiella kvalitetsområden som inte drabbats. Mycket av den kunskap de tog med sig har Rioja byggt vidare på och utvecklat sin egen stil där den högklassiga tempranillo-druvan står i centrum. Att man dessutom ger vinerna tid, har tålamodet, innebär att vi vinkonsumenter får njuta av röda spanjorer som har några år på nacken och inte bara smakar bärfruktigt och ungt. Detta exemplifieras utmärkt av den 2018 Dominio Alto vi nu har provat; en crianza vilket innebär minst ett år på fat och att vinet först får släppas det tredje året efter skörden.

Boxtoppen provar 2018 Dominio Alto Crianza från Rioja

Klassisk, krondillsdoftande Rioja med mogna svarta vinbär och kryddiga fat i inbjudande och lättgillad stil. Smakprofilen följer i doftens spår och visar upp smördilliga nyanser, vaniljkryddiga fat och svarta vinbär i rättfram, silkig stil med fräsch syra. Okomplicerat men så ursprungstypiskt och gott till svårslaget pris!

Betyg: 5 av 5 poäng

En Rioja till grillen är aldrig fel, inte minst om det vankas fläskdetaljer och har din butik Iberico så är det givet till vinet. Prova också att grilla aubergine som du gnidit in i vitlök, örter och olivolja. Ljuvligt till vinet!

Dominio Alto Crianza har artikelnummer 50247 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 79 kronor. Vinet beställer du hem till din föredragna Systembolagsbutik >>>