Double cheeseburger på högrev, ädelost & cheddar, picklad rödlök, bacon och en fyndmässig sydafrikan i glasen

En bra burgare är något av det godaste vi vet och kräver egentligen inte särskilt mycket av dig. Se bara till att du har råvarorna och inte steker eller grillar köttet torrt, ja då har du sannolikt förutsättningarna för en fenomenal burgare. Här satsar vi på en härligt ostdrypande dubbel cheeseburgare på högrevsfärs och som toppas med bacon, picklad rödlök och massor av cheddar och ädelost. Till den fyndmässiga boxnyheten 2020 Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon från Sydafrika blir det en fullträff!


Ingredienser – 4 hamburgare

800 gram högrevsfärs, forma 8 hamburgare
250 gram ost, vi mixade ädelost och cheddar med viss övervikt av den senare
4 rödlök
4 brioche, gärna färska
8 skivor bacon
Smör, salt, svartpeppar

Picklad rödlök
2 rödlök
1 lagerblad
Några svartpepparkorn
Knappt en dl socker
1 dl vatten
½ dl ättika 12%
En gnutta salt

Så här gör du

Börja med att pickla löken vilket du gör genom att koka upp vatten och ättika tillsammans med socker, salt, svartpepparkorn och lagerblad. Tillsätt den skivade löken och dra kastrullen åt sidan och låt svalna. Forma åtta hamburgare som du saltar och pepprar. Skiva upp ost och ha redo. Rosta briochebröden.

Smält en klick smör i stekpannan och börja med baconskivorna som du steker krispiga men inte brända. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper. Spara fettet i pannan, addera lite extra smör och stek upp hamburgarna på hög värme. När du vänder dem så lägger du efter ett par minuter osten på respektive hamburgare, snåla inte, och lägger på ett lock i en kort stund. Då får du en vackert smält ost. Stek fyra hamburgare åt gången men helst i två pannor så alla blir färdiga samtidigt. Ta upp köttet och montera hamburgarna med picklad lök och bacon. Två hamburgare i varje.

Gott till är hemsvängda pommes med en majjodipp.

Vin

2020 Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, Sydafrika

artikel 57479, 3000 ml, 14%, restsötma 0,4 g / 100 ml, 269 kr, 5 av 5 poäng

Vi har en rätt klassisk sydafrikansk cabernet sauvignon i glasen med attribut som cassis, körsbär, mynta, rökighet och cederörtiga nyanser som lindats in i fatkryddiga toner där inte minst kafferostade inslag kikar fram. Smaken är generös och åt det fylligare hållet till med strama, uppbackande tanniner samt frisk syra. Det mörkt bärfruktiga är omfamnande men vinet är ändå torrt och avslutar i örtigt hållen stil med lätt gräsiga inslag, så typiskt för druvan. Här har vi en box som lyfter sig ett snäpp från mängden!

Matchningen
Det här vinet är precis vad våra ostburgare ber om. Fylligt, smakrikt och med mogen bärfruktighet som möter sältan i osten och baconet. Svårare än så här är det inte för att lyckas med dina hamburgare.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>