Ny årgång Dr L – ett rieslingfynd & sommar på flaska!

I Tyskland benämns stilen som Feinherb, ett vitt sin som tillåts ha en viss restsötma men som aldrig blir sött. Vi pratar inte om en officiell klassificering utan feinherb är ett begrepp som etablerats utanför vinlagstiftningen för att göra valet lättare för konsumenten. För även om preferenserna gått mot allt torrare viner så finns det undantag där en gnutta sötma inta bara är älskvärt, det förhöjer även helhetsupplevelsen. I våra glas; Moselvinet Dr L från rieslingmästaren Dr Loosen!


Weingut Dr. Loosen hittar vi strax utanför klassiska vinbyn Bernkastel och egendomen drivs idag av Ernst Loosen, en av de främsta ambassadörerna vi har när det kommer till riesling i hela världen. I Mosel där han främst verkar skänker de brant sluttande vingårdarna en extra solexponering till vindruvorna och det blir till slut till ett unikt vin som ingen i världen kan kopiera.

Dr. Loosen har i princip något för alla i sin portfölj. Från instegsviner som denna fyndmässiga Dr L Riesling till lägesspecifika viner av yppersta världsklass. Det som ändå visar Loosens klass rakt igenom är hur bra varje vin är i respektive segment och det kommer du märka i denna överlevererande riesling!

Boxtoppen provar 2021 Dr L Riesling från tyska Moseldalen

Som nypressad druvjuice i omisskännligt aromatiskt utförande möter oss detta fyndmässiga rieslingvin från en av druvans främsta tolkare, Dr. Loosen. Doften är renheten definierat, med stenfruktiga toner, hintar av tropiskt och lätt omogen citrus samt ett stänk örtighet. Smaken är fjäderlätt men ändå sprängfylld med smakintryck, syran kittlar och är tydligt markerad och får den naturliga restsötman som är kvar i vinet att fullkomligen försvinna. Balans helt enkelt i sval, persika och pärondriven stil. Ett mycket gott vin och dessutom mångsidigt i dess användbarhet. Sommar på flaska!

Betyg: 5 av 5 poäng. Full pott!

Dr L är lika ljuvligt i ensamt majestät som till din kryddigt asiatiska wok med räkor eller kyckling, till skaldjurssalladen eller varför inte till lite kryddigare charkuterier. Vinet hittar du i drygt 370 Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 10,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 7218.

Till Systembolaget & vinet HÄR >>>