Dr L – rieslingfynd från mästaren Dr. Loosen!

I Tyskland benämns stilen som Feinherb, ett vitt sin som landar någonstans mellan torrt och halvtorrt. Vi pratar inte om en officiell klassificering utan feinherb är ett begrepp som etablerats utanför vinlagstiftningen för att göra valet lättare för konsumenten. För även om preferenserna gått mot allt torrare viner så finns det undantag där en gnutta sötma inta bara är älskvärt, det även förhöjer helhetsupplevelsen. I våra glas; Moselvinet Dr L från rieslingmästaren Dr Loosen!


Weingut Dr. Loosen hittar vi strax utanför klassiska vinbyn Bernkastel och egendomen drivs idag av Ernst Loosen, en av de främsta ambassadörerna vi har när det kommer till riesling i hela världen. I Mosel där han främst verkar skänker de brant sluttande vingårdarna en extra solexponering till vindruvorna och det blir till slut till ett unikt vin som ingen i världen kan kopiera.

Dr. Loosen har i princip något för alla i sin portfölj. Från instegsviner som denna fyndmässiga Dr L Riesling till lägesspecifika viner av yppersta världsklass. Det som ändå visar Loosens klass rakt igenom är dock hur bra varje vin är i respektive segment och det kommer du märka i denna överlevererande 99-kronorsflaska!

Boxtoppens intryck av 2020 Dr L Riesling från tyska Moseldalen

I doften möts vi av en omisskännlig Moselriesling i svalt utförande där stenfrukter i form av persika, päron och äpplen kompletteras av en diskret tropisk nyans och ett blomaromatiskt, stenfuktigt uttryck. Gomkänslan är så klassisk den kan bli med ett dansant, närmast svävande intryck och där den naturliga sötman som lämnats i vinet möts av en alert och citrusfrisk syra som skänker drycken en torrare helhetskänsla. Men det är just det här man vill åt, det vackra spelet mellan sötma, syra och frukt i en lätt kropp, det som gör Mosel unikt och få gör det lika bra på alla plan som Dr. Loosen. Det här vill du inte missa, särskilt inte om du gillar kryddstark asiatisk mat.

5 av 5 poäng. Full pott!

Dr L är lika ljuvligt i ensamt majestät som till din kryddigt asiatisk a wok med räkor eller kyckling eller varför inte till höstens fina färska och salta räkor.

Vinet hittar du i mer eller mindre samtliga Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 10,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 7218.

Till Systembolaget & vinet HÄR >>>