Recept – 4 personer
4 Bjäre kycklingklubbor
Sweet chili
Japansk soja
Sesamfrön
Balsamvinäger
Olivolja
Honung
Salt, svartpeppar, chili
Rucola
Hyvlad parmesan
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 C. Gnid in kycklingen i salt. Gör en marinad på lite honung, sweet chili, chiliflakes, japansk soja, balsamvinäger och sesamfrön. Pensla kycklingen med marinaden. Låt stå en stund så att marinaden får sätta sig. Kör i mitten av ugnen och pensla kontinuerligt tills du har riktigt krispigt skinn.
Blanda en dipp på sweet chili, lite olivolja, japansk soja och sesamfrön. Servera till de krispiga kycklingklubborna tillsammans med en sallad på rucola och hyvlad parmesan och som du blott droppar lite olivolja och vinäger över.
Vin
2020 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, Sydafrika
Art.nr. 15558, 3000 ml, 13%, 4 g/l, 219 kr, 4,5/5 p
En ny årgång har gjort sin entré och det är en bra sådan där bägge druvor får säga sitt i såväl doft som smak. Vinets päron- och äppelnyans samt citrusfräschör är typiskt chardonnay medan viognier står för det aromatiska och inslaget av persika. Den solmogna melontonen är den däremot helt ansvarig för. Smaken visar upp sydafrikansk generositet men ändå i en rätt stram stil där citrusnyanserna och den fina syran skänker vinet den nödvändiga strukturen. Stenfruktigt och torrt avslut med bra längd gör detta till en riktigt mångsidigt sommarvin!
Till maten
Ett vin som dels älskar sälta, dels tar sig an hetta formidabelt mycket tack vare den generösa fruktigheten som blir till en smekning i gommen när mat och vin möts. Många räds att välja vitt till kyckling men till denna servering så är det ett givet val.