Ekologisk Carmenère plus alla fördelar med ny förpackning

Rio Claro Carmenère anländer nu som årgång 2021 men den stora nyheten är inte vinet i sig utan dess flaska. Den nya, platta flaskan är tillverkad i 100% återvunnen PET och sänker vinflaskans koldioxidavtryck avsevärt genom att spara energi, utrymme och vikt. Plastmaterialet i en återvunnen PET är resultatet av en helt cirkulär process där gamla flaskor blir till nya.


Vanliga glasflaskor, dess skyddsförpackning och transport står för mellan 50-68% av ett vins koldioxidavtryck, därför gå utvecklingen nu mot lättare, mindre skrymmande förpackning. Lättviktsglas minskar också koldioxidavtrycket men inte lika mycket som en återvunnen PET-flaska gör. Då återvunnen PET generera ytterligare besparingar av koldioxidutsläppet genom att spara energi vid produktion och återvinning.

I dagar när vi ser att 1,5 graders målet börjar rinna oss ur händerna och vi snarare är på väg mot 3 graders ökning är nya vinflaskor steg i rätt riktning. Alltför många vinodlare världen över ser redan märkbara negativa effekter av klimatförändringarna och rapporter visar på att hela 85% av världens vinregioner går förlorade om jordklotets temperaturökning överskrider 4 grader.

Förbered er på att se fler innovativa vinförpackningar inom den närmsta framtiden. Tills dess kan vi avnjuta Rio Claro Carmenère från Miguel Torres i dess nya kostym. Vinet har jäst under sju dagar i 25 graders värme. Musten macererade med skalen i tio dagar och 70% av vinet har lagrats på franska ekfat i sex månader. Därefter lagras vinet på stålfat innan det drygt ett år efter skörd buteljeras.

Carmenère kommer ursprungligen från Bordeaux men har hittat sin perfekta växtplats i Chile. Under lång tid misstogs druvan vara Merlot, skördades för tidigt och fick rykte om sig att vara snipig och ha en grön, kartig smak. När man väl lärde sig odla och skörda Carmenère på rätt sätt visade den sig ge utmärkta viner och omnämns numera ofta som Chiles nationaldruva.

Artikelnummer: 2495
Pris: 89 kr