Ekologisk nyhet från Fontanafredda!

Fontanafredda är tvivelsutan ett av Italiens största vinnamn och utnämnandet European Winery of the Year för blott två år sedan säger onekligen en del om producentens status idag. Den 161 år gamla egendomen är väl förtjänt av titeln efter drygt två decennier där i princip allt genomgått en totalrenovering och att dessutom konvertera mer än 100 hektar till ekologisk odling imponerar.


Nu har Fontanafreddas senaste lansering, en ekologisk barbera från Monferrato i Piemonte, nått hit och Boxtoppen har såklart provat vinet. Fokus ligger på druvan och därför har vinet jäst och lagrats i betongkar för att bibehålla en livlig bärfruktighet. Och det märks när vi har barberan i våra glas för här charmas vi av fruktgenerositeten!

Boxtoppen om 2018 Fontanafredda Barbera Organic, Piemonte
Piemonte så det förslår i doften och generositeten är stor med allt från saftiga svarta körsbär, skogshallon, stenfrukt och en viss blommighet. Med luftning, vi ger nämligen vinet en sväng i karaffen, så kikar även örterna fram och ett stänk lakritsrot. Smaken är ungdomligt busig med generös frukt och uppbackande frisk syra. I bakgrunden finns tanninerna men de lindas in i det bäriga och allt avslutas i en relativt lång eftersmak med fräschören i centrum. Extra plus för ett torrt avslut!

Boxtoppens betyg: 4/5

Fontanafreddas ekologiska barbera har definitivt lagringspotential på kort sikt, säg två-tre år, men vi är nog en del som faller redan nu för det ungdomliga i vinet som lockar till egenhändigt bakad pizza. Vinet beställer du till din föredragna systembolagsbutik och en flaska (75 cl) kostar 109 kronor och har artikelnummer 74406.

Till Systembolaget >>