Ekologisk roséprosecco från Mionetto – ett måste i sommar!

Roséproseccon blev häromåret ett faktum och numera står det producenterna fritt att addera femton procent pinot noir till vinet i syfte att framställa en rosévariant av den så populära proseccon. Boxtoppen har provat de flesta som landat på Systembolaget och ett som vi uppskattade särskilt var den ekologiska årgångsrosén från klassiska proseccoproducenten Mionetto!


Prosecco har kommit att bli en favorit för många. Inte som substitut till Champagne eller andra traditionellt producerade mousserande viner utan för att Prosecco har sin alldeles egna, unika stil. Ofta är de omedelbart charmerande och diskret parfymerade i sin framtoning samtidigt som smaken har en viss sötma och skönt rivig mousse – lättförståeligt helt enkelt. Med rosén adderas ett nytt spektrum på vinerna då pinot noir skänker en annan struktur till bubblet.

Prosecco-producenten Mionetto har varit med ett tag och firade för några år sedan att det var 130 år sedan som Francesco Mionetto grundade vinhuset, år 1887. Än idag är familjen delaktiga i företaget som nått stora framgångar på såväl den amerikanska scenen som den nordiska.

Boxtoppen.se provar ekologiska 2020 Mionetto Prosecco Rosé

Här kombineras proseccodruvan glera med 15% pinot noir vilket skänker ett vin med härligt bäraomatisk karaktär. Inte minst är det gott om smultron i doften och det intrycket backas upp av körsbär, hallon och citrus. Smaken har en diskret sötma med rödbärig frukt, blodapelsin och citrusfräschör samt pigga bubblor. Ett vin som andas sommar!

Betyg: 5 av 5 poäng- Full pott!


Användningsområdena, förutom att vara ett utmärkt sällskapsbubbel, är flera och vinet fungerar ypperligt till såväl färska skaldjur där sältan är mer accentuerad som till charktallriken där kryddig salami är ett måste. Testpanelen på Boxtoppen har även provat det till friterade kycklingspett med kryddhet salsa och det var en mitt i prick-matchning!

2020 Mionetto Prosecco Organic Rosé har artikelnummer 52178 och en flaska (750 ml, 11%) kostar 99 kronor. Vinet beställer du till din önskade Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>