Ekologiska Ecoltura Spago – rödvinsboxen som välkomnar hösten!

Appassimentovinerna associerar vi främst med norra Italien men metoden att torka druvor innan pressning och jäsning för mer fyllighet har även funnit till de södra delarna av landet. I den ekologiska Ecoltura Spago från Apulien används den populära primitivodruvan och resultatet är ett vin med fyllighet och de klassiska attributen som anstår vinstilen!


Boxtoppen provar 2020 Ecoltura Spago, Italien

Här möts vi av en solvarm syditalienare med mörkbärig frukt i doften, söt lakrits, kryddiga och torkade toner i form av russin och katrinplommon. Smaken är fyllig och eldig i stilen med plommon och svarta körsbär, rätt täta tanniner och citrusaktig syra som balanserar vinets sötma. Fruktigt avslut med torkade nyanser och citrus. Har du en fäbless för viner där appassimento-metoden använts, det vill säga att druvorna torkats innan pressning, ja då är Spago ett givet köp!

4 av 5 poäng

Hösten är runt hörnet och med det lämnar vi grillen och flyttar in till långkoket eller steken i ugnen. Vårt tips är att tillaga ett klassiskt italienskt recept, porchetta, en fläsksida som bland annat fylls med kryddor, örter och vitlök. Prova vinet till denna fläskrulad som får gå många timmar i ugnen och du får ett strålande möte mellan vin och mat!

Ecoltura Spago har artikelnummer 50386 och en box (3000 ml, 14,5%) kostar 259 kronor. Vinet beställer du hem till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Ecoltura Spago på Systembolaget HÄR >>>