Ekologiska & generöst fylliga Epicuro Zinfandel finns nu på box!

Epicuro Zinfandel har sina trogna fantaster i Sverige och vinet från Italiens sydöstra hörn står att finna i de flesta av landets systembolagsbutiker – på flaska. Nu har vinet även lanserats i en premiumboxversion och Boxtoppen har provat vinet från producenten Femar Vini i Apulien!


Druvnamnet zinfandel känner vi väl igen från Kalifornien och de omfångsrika vinerna har många av oss tagit till sig. Druvan kom till USA med emigranterna från Europa men det var först för ett kvarts sekel sedan som man kunde klarlägga druvans ursprung. Idag vet vi att den syditalienska primitivo är en klon av zinfandel vilket innebär att de har samma genetiska uppsättning men kan han utvecklat vissa särdrag på grund av olika växtplatser. Men Italien och Apulien där druvan är stor är inte dess ursprung utan kroatiska Dalmatien tar åt sig den äran vilket DNA-analyser kunnat verifiera. I Kroatien känns druvan igen under namnet crljenak kaštelanski och även tribidrag. Högst sannolikt är det kroatiska emigranter som tagit med sig druvan till Kalifornien och vid ett senare skede har den sedan också dykt upp på Italiens klack, Apulien.

Boxtoppen provar ekologiska 2020 Epicuro Zinfandel från regionen Apulien

Det ekologiska Epicuro kommer från det solvarma Apulien i Italiens sydöstra hörn och här stortrivs druvan primitivo som vi även känner till under namnet zinfandel. Här bjuds vi en stor och generös doft med solens värmande inslag i den mörka bärfrukten där inte minst plommon sticker ut och torkade fruktinslag, uppbackat av kryddiga toner, choklad och lakritsrot. Smaken är gomfyllande, uppvisar en liten rondör samt fint motstånd i tanninerna. Kryddigheten återvänder och vi förnimmer toner av katrinplommon, tobak och choklad som följer med i den lätt citrussyrliga och värmande finishen.

Betyg: 4 av 5 poäng

Epicure Zinfandel finns i närmare 50 systembolagsbutiker. Boxen (3000 ml, 14,5%) har artikelnummer 2326 och kostar 269 kronor. Finns den inte i din butik kan du beställa den dit utan extra kostnad. Vinets sötma är 0,7 g /100 ml.

Till vinet HÄR >>>