Ekologiska Pesce Bianco – läcker flaska, gott vin!

Hösten må närma sig med stormsteg men det betyder inte att vi behöver lämna de friska och fräscha vinerna vi associerar med varmare årstider. Den ekologiska italienska nyheten Pesce Bianco i läckert utformad flaska är precis vad som känns rätt nu, buteljerad sommarkänsla, och till skaldjurssäsongen känns det helt rätt!


Pesce Bianco är gjort på den sicilianska druvan cataratto och just här är den vansinnigt populär och finns i allt från torra vita viner till mousserande men också som bas i starkvinet från hamnstaden Marsala. Det finns ett nära släktskap med en norditaliensk sort, garganega, druvan som utgör basen i Soave-vinerna, och det antyder att den senare sannolikt är en förälder till cataratto. På Sicilien blandar man gärna cataratto med andra druvor, inte minst carricante som är den viktiga druvan vid Etna-vulkanens sluttningar. Cataratto har ofta nyanser av citrusfrukter och stenfrukter, drag vi också finner i nyheten Pesce Bianco!

Boxtoppen provar ekologiska 2021 Pesce Bianco från Italien

Flaskans utformning och givetvis också namnet skvallrar såklart om det här vinets förtjänster till fisk- och skaldjur och det är också ett klassiskt italienskt vitt vi har i glasen på den populära sicilianska cataratto-druvan. Doften är ungdomligt pigg med solstänkta citrusfrukter, grillad citron, gula äpplen, gröna mandlar och örtiga inslag. Smaken är aptitretande och fruktdriven i torr gulfruktig stil med behagligt strama toner av grapefrukt och citrusskalsbeska. Frisk syra och knastertorrt avslut. Ett vin som håller sommarkänslorna vid liv.

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Pesce Bianco är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer vinet till din önskade butik för uthämtning. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 57981 och kostar 99 kronor. Restsötman är lägre än 0,3 g/100 ml vilket innebär ett torrt vitt vin.

Till vinet HÄR >>>