El Miracle Cava Brut – en vardagspärla!

En majoritet av oss associerar sannolikt cava helt och hållet med Katalonien och det är knappast märkligt då de flesta vinerna kommer från landets norra delar. Men cava får produceras i andra spanska regioner också och ett av dessa godkända är Requena i Valencia. Även om druvorna här knappast behöver kämpa med mognaden så har man, tack vare en hel del högre belägna vingårdar som klättrar upp över 1,000 meters höjd, fräschören i schack. Och det märks i vardagspärlan El Miracle!


Boxtoppen har vid flera tillfällen imponerats över cava från Valencia och gillat kombinationen mellan solmogen gul frukt och den fräschör som höghöjdsfrukt ofta ger. I fallet El Miracle från Vicente Gandía, regionens största producent, så kommer ytterligare en aspekt in i bilden och den är ofrånkomlig; nämligen det faktum att du får en riktigt fräsch och stabil cava för blott 87 kronor.

El Miracle Cava Brut är en blend mellan macabeo och chardonnay. Den förra är även känd som viura och ingår i de vita vinerna från Rioja. Vinet produceras enligt den klassiska metoden och vilar ett år på flaska och fällning innan det degorgeras.

Boxtoppen om El Miracle Cava Brut från Vicente Gandía

Här bjuds det en lätt rökig och stenfruktig doft med hintar av gul citrus, modellera, kaksmulor och torkade örter som backas upp av en fräsch och stram smakprofil där grapefrukt, kryddighet och stenfrukter lägger grunden för ett torrt och piggt avslut som lämnar en behaglig känsla i gommen. Just det torra anslaget gör cavan särdeles användningsbar och det går ju inte heller komma runt prislappen som gör denna till en sann vardagspärla.

5 av 5 poäng. Full pott!

El Miracle Cava Brut kostar 87 kronor för en flaska (75 cl, 11,5%) och har artikelnummer 7700. Det mousserande vinet finns i drygt 200 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad. Drick det när charkbrickan åker fram, när du vill ha ett pratvin utan irriterande sötma, till skaldjurssalladen eller blott till marconamandlarna!