En box som ser ut som en kokbok passar perfekt till smakrika hösträtter med svamp – nya listan för Röda viner med viss fruktsötma är ute idag

Hösten är här och Boxtoppen är inne på sin andra vecka som officiell sajt för er som vill köpa riktigt prisvärda viner både på box och flaska. Veckans första uppdaterade lista var den över de tio bästa torra röda boxvinerna under 250 kronor. Nu är det dags att uppdatera listan över röda viner med viss fruktsötma.


i Castei Appassimento

Kvar på förstaplatsen även i oktober är 2013 Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Appassimento från Nordic Sea Winery. Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen, mörkröd frukt och bra kraft. Detta är en av Systembolaget bästa boxar alla kategorier och nu till hösten med vilt, svamp och mustiga grytor är det en perfekt box.

Kvar på andraplatsen är den smakrika boxen 2013 Cigarra Reserva Shiraz Touriga Nacional från den portugisiska producenten Casa Santos Lima. Även detta vin är perfekt till höstens smakrika rätter.

Ny trea är 2013 Allegro Sangiovese Primitivo från Apulien och det skånska vineriet Nordic Sea Winery. I september låg vinet fyra, men i ett par provningar den senaste månaderna har 2013 Allegro Sangiovese Primitivo visat lite mer än den tidigare trean 2012 Formulae. Båda vinerna är dock väl värda sina 85 poäng, men ett litet extra plus just nu till Allegro.

Även om det inte hänt så mycket i toppen så rymmer listan i oktober två nykomlingar. Högst placerade nykomlingen denna vecka är 2012 i Castei Appassimento från Cantinetta Vini, ett modernt Appassimento-vin med viss fruktsötma och rena smaker.

Näst högst placerade nykomling är en box som ser ut som en kokbok. En kul idé och dessutom ett bra innehåll. Vinet är, som kommer från den italienska regionen Puglia. Även Bag In Cook Book Zinfandel fungerar bra till smakrika hösträtter med svamp.

>> Till listan