En charmig publikfriare…

Druvor muterar och har en förmåga att snabbt anpassa sig till de givna förutsättningarna som ges på en specifik plats, något som gett upphov till olika kloner av en sort. Men trots att det kan finnas flera kloner av en druva så har de något gemensamt och det är sitt ursprung; de kommer nämligen alla från samma moderplanta vilket innebär att de även har samma genetiska likhet. Zinfandel och primitivo är ett perfekt exempel på detta. 

Den kroatiska druvsorten crljenak kastelanski är moderplanta åt klonerna zinfandel och primitivo, bägge är genetiskt identiska men har anpassat sig till rådande förutsättningar på två olika kontinenter. Zinfandel från Kalifornien har i modern era utvecklat sina igenkänningstecken, precis som primitivo från södra Italien gjort det samma. Nu lanseras 2016 Replica Zinfandel Old Vines i Sverige, ett vin som producerats i södra Italien men som kanske mer flörtar med den amerikanska tolkningen av druvan, därav namnet.

Boxtoppen.se om 2016 Replica Zinfandel Old Vines
Här möts vi av en omfamnande doft där de solvarma mörka bären får oss att associera till svarta körsbär och björnbär. Frukten backas upp av kryddiga toner från ekfatslagringen, ett blommigt inslag, örtagård och en mineralisk nyans som närmast kan beskrivas som humus. I gommen ett vin som bjuder på en skönt saftig struktur samtidigt som det har kraft, silkiga tanniner och solmogen, lätt syltig mörk bärfrukt som backas upp av en bakomliggande syra. De rostade fatnyanserna skänker vinet ett extra djup samt kryddighet och avslutet är fräscht och uppvisar viss längd.

En charmig publikfriare som kommer fungera särdeles bra till din grillade burgare i sommar. Servera vinet lätt kylt för att accentuera fräschören!

Boxtoppens betyg: 5/5 poäng

2016 Replica Zinfandel Old Vines
Nr 73456
Pris; 89 kronor

Full pott!

Vid köp av 6 flaskor (534 kr) levereras vinet i en handgjord trälåda. OBS! Begränsat antal. Går även att beställa styckvis.

Vinet finner ni på Systembolaget här