En elefant in på topp tio

Augustis uppdatering av vita viner på flaska i prisklassen 71-140 kr innehåller fem nykomlingar och en ny årgång. Bästa nykomling hittar vi på femte plats i form av 2014 Elephant Hill Le Phant Blanc.


Utbudet av vita viner i prisklassen 71-140 kronor är mycket stort på Systembolaget. I skrivande stund finns det 1273 olika helflaskor att välja på. Boxtoppen hjälper dig att hitta de bästa och mest prisvärda.

Augustis uppdatering innehåller fem nykomlingar och en ny årgång. Ett av vinerna är en ”transfer” från listan över vita viner på flaska i prisklassen upp till 70 kronor.

Etta på listan är fortfarande 2014 Mulderbosch Chardonnay från sydafrikanska Mulderbosch. Som mycket god tvåa hittar vi 2012 Casal di Serra Vecchie Vigne från Umani Ronchi. Båda vinerna har fått 90 poäng och är superfynd. Med andra ord mycket prisvärda viner. På tredje plats återfinner vi 2013 Torricella från Barone Ricasoli.

Högst placerade nykomling kommer från Nya Zeeland och heter 2014 Elephant Hill Le Phant Blanc på femte plats. Vinet har en spännande och ovanlig druvblandning som gör att den passar mycket bra till stark asiatisk mat. Det säljs i begränsad mängd, så här kan det löna sig att vara lite snabb i vändningarna.

Bland nykomlingarna på listan hittar vi 2014 Drostdy-Hof Chardonnay, som sitt nya pris 74 kronor har fått byta lista. Trots att det tävlar mot viner som är nästan dubbelt så dyra så hamnar det på sjuttonde plats och är ett riktigt superfynd med sin fräschör och torra, eleganta frukt.

De andra nykomlingarna är 2014 Bestheim Riesling Classic från Bestheim i franska Alsace, portugisiska 2014 Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc från Casa Agrícola das Mimosas, och 2014 Leeuwenkuil Marsanne från sydafrikanska producenten Leeuwenkuil. Den nya årgången står 2014 Domaine Bousquet Viognier från Domaine Bousquet, lika bra, men friskare än 2013.

Listan innehåller 53 viner, och det finns gott om superfynd både i början och slutet.

>>Till listan