En gädda i topp i en sjö av superfynd.

Franska Brochet Facile och sydafrikanska Drostdy-Hof tarr täten i junis uppdatering av torra vita boxar. Superfynden är många och urvalet är stort.


Brochet Facile Sauvignon BlancDet är juni och dags för en rejäl uppdatering av topplistan över vita torra viner på box. Många nya tappningar, två nykomlingar och två återvändare.

Ledarduon håller emellertid ställningarna. Etta och ohotad sedan april är ekologiska superfyndet 2014 Brochet Facile Sauvignon Blanc.

2014 var en bra årgång i Frankrike och det märks också på detta unga, friska vin med inslag av bland annat citrus, krita och mineraler.

Som mycket stark tvåa återfinner vi sydafrikanska 2014 Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen. Lite rundare än Brochet Facile och med viss blommighet. Steen är druvan Chenin Blanc, fast i Sydafrika.

På tredje plats har vi ett vin som med sin nya tappning klättrat hela 11 placeringar. 2014 Drosdty-Hof Chardonnay Viognier är rundare och rikare än sitt syskon, som sig bör med chardonnaydruvan och funkar fint på buffén och som mingelvin.

På femte plats hittar vi listans första nykomling, nämligen sydafrikanska 2014 KWV Chardonnay som bjuder på solmogen frukt och bussighet. Den andra nykomlingen, ekologiska 2014 Lupi Reali  Trebbiano d’Abruzzo på plats nio.

Samtliga viner på tio i topp är superfynd, och längre ned på listan hittar man fyra till. Man kan alltså konstatera att om man först rekognoserar här på Boxtoppen, och sedan håller koll på tappningsdatum när man kommer til Systembolaget så är man väl rustad för mycket smak för pengarna vid köp av torra vita viner på box.

>>Till listan