Fullpoängare från Montepulciano d’Abruzzo

OBS: Trälådorna är nu slut, men naturligtvis kan vinet fortfarande beställas flaskvis

Från östkustens Italien, i höjd med huvudstaden Rom, kommer Montepulciano d’Abruzzo-vinerna. Regionen delas in i fyra underregioner och här är det druvan montepulciano som sitter i förarsätet även om en mindre del sangiovese får adderas till blenden. Med direkt närhet till Adriatiska havet, kommer nu nyheten Quentaurus; ett vin där druvorna skördats manuellt från ekologiskt skötta vingårdar. Vinet har fått sitt namn från mytologins Kentaur, där hästens kropp möter människans i en vild förening; hälften djur, hälften människa.

Boxtoppen.se provar 2014 Quentaurus
Denna metaforiska kentaur bjuder direkt från start på generösa men snyggt återhållsamma mängder mörk frukt i form av blåbär, plommon och körsbär. Nyanser av lakrits, örter och pepparkrydda adderar extra djup i doften. I gommen ett vin med täthet och fruktrikedom, integrerad syra och markerade men välpolerade tanniner. Ett halvår på fat har skänkt en diskret ekkryddighet och tillsammans med en solmogen mörkbärighet samt en mineralitet som påminner om vingårdarnas närhet till det adriatiska havet, så förstärks vinets fina fräschör som motpol till fruktrikedomen och det hela lierar ihop sig på ett mycket njutsamt vis. Detta är en kraftfull men ändå snyggt svarvad italienare och ett utmärkt bevis på varför druvan montepulciano nått så stora framgångar. Att vinet kommer agera som en god vän till de flesta maträtterna blir bara till ett stort plus. Särskilt längtar vi till att tända grillen.

 Betyg: 5/5

2014 Quentaurus
Nr 87710 (750 ml), 119 kr
Montepulciano d’Abruzzo, Italien

Serveringstips:
Servera svalt till kötträtter eller varför inte till en uppsättning hårdostar

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här