En sauvignon blanc-box som hör till det absoluta toppsegmentet

Saknar du sommaren? Vi också, men det går att lösa. Antingen med en vecka på Kanarieöarna eller, om nu det alternativet gör allt för märkbara avtryck i ekonomin, så häller du blott upp ett glas sauvignon blanc, plockar fram skaldjuren och så får du sommarkänslan i såväl dryck som på tallriken!


En kvalitetsbox med doft- och smak av sommar

Sauvignon blanc doftar och smakar av sommar. Det nyklippta gräset, sparrisen, krusbären och citrusnyanserna. Den krispigt torra smaken, den uppfriskande syran och den lättsamma men ändå distinkta strukturen. Inte minst när avsändaren är Nya Zealand och det är lätt att förstå varför sauvignon blanc från kiwiland nådde sådan framgång på 1980-talet när vinstilen slog genom med dunder och brak, inte minst här hemma.

Idag är sauvignon blanc en druva de flesta känner till, en som kan sälla sig med de mest namnkunniga, och det kan alla producenter till viss del tacka Marlborough för, regionen som blivit synonymt med druvan.

Bland pionjärerna finner vi Neal och Judy Ibbotson som varit med sedan 1978 även om de skapade sitt Saint Clair först 1994 i Marlborough. Saint Clair hör till de klassiska namnen och står för en stil av sauvignon blanc som aldrig blir övertydlig utan istället sådär snyggt stram med såväl de gröna inslagen som lite tropisk känsla. Något som vi inte minst kan konstatera när vi provar en av Systembolagets främsta boxar på druvan; 2017 Saint Clairs Vicar’s Choice.

Boxtoppen om 2017 Saint Clairs Vicar’s Choice Sauvignon Blanc
Det vi älskar med sauvignon blanc är just igenkänningsmarkörerna, när dessa duggar tätt. Och det gör det här i Vicar’s Choice men på ett snyggt vis. Initialt är det fokus på de grönare inslagen, när temperaturen är något lägre i glaset och det noteras krusbär, lime, nässlor och nyklippt gräsmatta. Med temperatur kommer de tropiska anslagen och en lite krämigare känsla. I gommen ett ungdomligt vin med pigg syra, stenfruktiga och tropiska anslag och en ren och fin struktur. Aningen mer kraft än vad man normalt förväntar sig av stilen och det passar vinets rika smak fint. Druvmarkörerna hänger med från doften men på ett delikat vis och det märks att det är en producent som kan hantera druvan.

Kort och gott, en mycket bra sauvignon blanc-box som hör till det absoluta toppsegmentet bland snygga och expressiva vita viner i BiB.

Boxtoppens betyg: 5/5

2017 Saint Clairs Vicar’s Choice kostar 289 kronor för 3000 ml och har artikelnummer 71286. Vinet kan beställas till alla butiker i landet. Vinet finner ni på Systembolaget här >>