En smakrik & värmande Amarone i klassiskt utförande

Från den gamla kulturstaden Verona med bland annat sin fantastiska amfiteater där operor spelas under sommaren så är det blott en kort resa norrut för att hamna i klassiska Valpolicella. Här, vid vackra Gardasjön, återfinns Villa Belvedere som bland annat producerar det anrika Amaronevinet där druvorna corvina, corvinone och rondinella plockats för hand, torkats i tre månader och sedan lagrats först två år på fat och sedermera två år på flaska. Deras 2014 Amarone della Valpolicella finns nu tillgänglig i Sverige och Boxtoppen.se har provat vinet!

Det är en vackert rubinfärgad Amarone vi har i glaset och de initiala doftintrycken bjuder på ett klassiskt intryck med skön solmognad, inlagda körsbär, russin och en läcker plommonnyans. Men det finns också ett lätt blommigt drag som drar åt viol, kryddiga inslag från lagringen på fat i två år, särskilt mörk choklad, nymalna kaffebönor och ett stänk vanilj och med luft i glaset får vinet även en fin balsamisk ton.
 
Även smakmässigt så är det ett vin som fyller gommen med smaker och värme och där vi bland annat noterar plommon, tobak, nötighet och kakao i en skön mix med underliggande och stöttande tanniner. Intrycket är det av ett tätt vin med bra djup i frukten, smakintensitet och en fint torrt avslut med lång pepprig eftersmak.
 

Boxtoppens betyg: 5/5

2014 Villa Belvedere Amarone kostar 199 kronor, har artikelnummer 72178, och samtliga beställningar levereras i en trälåda när du beställer vinet till din Systembolagsbutik.
Vinet dricker du med fördel idag eller gömmer undan ett antal år om du vill ha mer mognadsnyanser. Smakrika nöträtter eller lagrade hårdostar förhöjer upplevelsen.
Vinet kan ni beställa HÄR