En sval appassimento från Apulien och kvalitetsfirman Torrevento

OBS: Trälådorna är nu slutsålda, men naturligtvis går vinet fortfarande att beställa flaskvis.

I Crinali appassimento kommer från den italienska stövelns klack, Apulien eller Puglia som det heter på italienska, och vinet är producerat av den lokala och högintressanta nero di Troia. Trots att druvan utan tvekan är den mest kvalitativa i Apulien så har den stått i skuggan av de mer högproducerande primitivo och negroamaro som dessutom inte är lika krävande för vinbonden.

Nero di Troia som tidigare gick under namnet uva di Troia har sett något av en renässans i modern tid och producenter som är beredda att lägga ner arbetet i vingården blir belönade med druvor som står upp mot det varma klimatet och samtidigt behåller syran och fräschören.

Bakom vinet står firman Torrevento som etablerades redan under 1920-talet efter att grundaren Francesco Liantonio återvänt hem från USA där han skapat sig en förmögenhet på blott ett decennium. Mycket investerades i vin- och olivoljeproduktion och nästa generation förvärvade sedermera det gamla 1400-talsklostret Torre del Vento med tillhörande mark, en byggnad som ligger vid änden av det berömda Castel del Monte-slottet från 1200-talet. Torre del Vento, Vindens torn, renoverades och blev till vinkällare för egendomen som tog namnet Vinicola Torrevento och som idag är en av regionens mest ansedda producenter.

2014 I Crinali Appassimento
Nero di Troia mognar sent, ibland först en bra bit in i oktober, men här har Torrevento medvetet låtit druvorna hänga lite längre än så för att delvis starta en uttorkningsprocess. Här möts vi av en mörk röd färg med viss indikation på mognad. Bouqueten är behagligt sval i sin karaktär och demonstrerar druvans förmåga att behålla fräschheten trots den hetta den ändå arbetar i. Bärigheten får oss att associera till körsbär, vinbär och det dyker även upp en liten cassisnyans. Sällskap gör en lätt rökig stenkrossmineralitet och en charmigviolpastillton.

I gommen en pigg ganska fyllig smak med rondör, karamelliserad körsbärssötma, plommon, rökig mineralitet och en snygg beska som skänker karaktär samtidigt som det matchar fruktigheten. Diskret tanninkänsla som är fint inlindad i frukten och eftersmaken bjuder på viss längd och även begynnande mognadston.

Ett appassimentovin med karaktär och på en druva som vi hoppas få se mer av framöver. Dessutom får I Crinali oss att längta efter en välgjord Carbonara där rättens sälta möter vinets bärsötma.

Boxtoppens betyg: 5/5

2014 I Crinali Appassimento (nr. 75436) kostar 99 kr per flaska.

Vinet kan du enkelt beställa via Systembolaget och hämta det i valfri butik inom cirka en vecka.

Beställ här