En tidlös Beaujolais-klassiker i överraskande fin dagsform

Beaujolais Royal – ett vin som är värdigt epitetet trotjänare med tanke på att det hängt med på Systembolagets hyllor sedan Brattsystemets upphörande 1955. Och kanske motbokens avskaffande, ett ransoneringssystem som egentligen gick mycket längre än så och gjorde skillnad på folk och folk, blev en del av nämnda vins identitet där den lättsamma stilen snabbt fick sina fans hela vägen upp i kungahuset. Något som resulterade i att Jean Dufouleur i Nuits-Saint-Georges, i Bourgogne, några år senare gav vinet tillägget Royal.

Vi har alla sett flaskan på Systembolaget, den årgångslösa Beaujolais Royal som blivit något av en symbol för svenskar när det kommer till Beaujolais. Att den saknade årgång hade sin förklaring för monsieur Dufouleur hade nämligen föreslagit ett vin till Systembolaget, ett som byggde på att blanda flera olika årgångar och därigenom skapa en stil som kunde köpas året om. Och jodå, än idag är det samma princip som gäller när den klassiska Bourgognefirman producerar Royal. Trygghet.

”..,denna tidlösa Beaujolais-klassiker som visar upp en överraskande fin dagsform.”

Beaujolais Royal har säkert lidit av en hel del oförtjänta fördomar, något som dock snabbt kan avfärdas när vinet är i glaset. Särskilt om det matchas till mat, inte minst klassisk husmanskost. Som fläsklägg med rotmos, köttbullar i brunsås, stekt fläsk med bönor…ja du förstår. Här hittar vinet hem på ett strålande vis och särskilt när det kylts nedåt 12 C och man unnar sig lite större klunkar så är det lätt att fatta varför det varit så poppis i de svenska hemmen; det är nämligen ett vin med den goda egenskapen att lyfta maträtter, att samspela och ändå bidra själv också.

Boxtoppen.se om klassikern Beaujolais Royal från Dufouleur Frères
Här möts man av en vackert transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter ju inte doft och smak i färgpigmentet. Bouqueten bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner kikar också fram, likaså en viss kryddighet i bakgrunden. Smaken är mjuk, balanserad, och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett kikar också fram. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men absolut inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet. Utan tvekan en småskön vardagspärla för sina 79 kronor, denna tidlösa Beaujolais-klassiker som visar upp en överraskande fin dagsform.

Betyg: 5/5 Full pott!

Beaujolais Royal
Nr 5408 (750 ml) 12,5%, 79 kr
(halvflaska, 375 ml, 49 kr)
Beaujolais, Frankrike

Vinet hittar ni på Systembolaget här >>