Ett aptitretande vitt på Österrikes nationaldruva – grüner veltliner!

Druvan grüner veltliners popularitet i Österrike är obestridlig och det bekräftas också av att hela en tredjedel av landets vinodlingar utgörs av den gröna druvan. Du hittar den i allt från karaffer på de charmiga heurigen i Wien till långlivade världsklassviner och det är just detta som kännetecknar druvan, dess mångsidighet. I våra glas, Weinmanns Grüner Veltliner Klassik i årgång 2020!


Grüner veltliner har en omisskännlig karaktär av saftiga gråpäron och vitpeppar vilket gör att vinerna sticker ut. De är fruktdrivna, uttrycker gärna sitt växtläge och har en aptitretande syrlighet som säkerligen är en av orsakerna till dess popularitet. Detta då österrikaren har en stor kärlek till att samlas kring matbordet och är det något som denna druva hanterar mästerligt så är det just den ofta rätt rejäla och robust charmiga maten från landet. Inte minst så är ett vin på grüner veltliner det givna valet till klassikern wienerschnitzel!

Boxtoppen provar 2020 Weinmann Grüner Veltliner Klassik från Österrike

Det vilar något omedelbart charmigt och rättframt över grüner veltliner och det uttrycket blir alltid extra tydligt i vinernas ungdom. Här är det senaste årgången 2020 som gäller och visst är det gråpäronen som tar täten direkt tillsammans med toner av vit persika och den lilla vitpepprigheten. Smaken är krispigt torr med stenfruktiga inslag, citrus och galiamelon. Rent, skärpt och aptitretande – ett gott vitt helt enkelt!

4 av 5 poäng!

 

 

 

 

Weinmann finns på såväl flaska (artikel 73522, 1000 ml, 12%)  som box (artikel 50533, 3000 ml, 12%) och kostar 89 respektive 199 kronor. Flaskan finner du i flertalet Systembolagsbutiker, boxen beställer du till din föredragna butik.

Till Systembolaget HÄR >>>