Ett strålande exempel på betydelsen av gamla rankor!

Vieilles Vignes, gamla rankor. Du har säkert stött på uttrycket tidigare, sett det på vinetiketter, men har du egentligen gett det någon närmre eftertanke, vad det betyder för vinet du har i glaset?

När en ranka anses vara gammal och en producent kan känna sig bekväm med att ange begrepp som Vieilles Vignes eller Old Vines på etiketten varierar. För det är sällan som termen definieras i respektive vinregion och därför blir det ett subjektivt utlåtande. Men ju mer historia en plats har med sig i bagaget desto större är sannolikheten att rankorna uppnått en ansenlig ålder.

Någonstans kring 25-års strecket händer det vanligtvis något med vinrankan, produktiviteten försämras exempelvis vilket innebär färre druvklasar. I en relativt ny vinregion kan 25 år anses vara en betydande ålder men om du är i Rhônedalen däremot så lär få vinmakare använda sig av termen om det nu inte är direkt uppenbart att rankan är av ansenlig ålder och har ett mindre antal druvklasar än en yngling.

Gamla välskötta rankor som genererar mindre frukt har ett mer djupgående rotsystem och frukten har en helt annan smakrikedom, struktur och djup. De har ju inte tvingats dela näringen med en massa andra. Grenache-experten Xavier Vignons ekologiska 2016 Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes är ett strålande exempel på vad gamla rankor betyder för slutresultatet, vinet. Här är de yngsta rankorna minst 50 år (!) och det finns även bra mycket äldre exemplar i vingårdarna. Grenache står för merparten av vinets blend men det ingår även 15% syrah vilket är en klassisk Côtes-du-Rhône komposition.

Boxtoppen.se om 2016 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
Två saker märks omgående i vinet; djupet i doften men även att vi har en strålande årgång som skänker en extra dimension. Här bjuds det på en läcker mörkbärig frukt, tänk framförallt björnbär och körsbär, men det finns också örtiga nyanser, svarta oliver, ett stänk tobak, saltlakrits och en charmerande violblommighet. I gommen är intrycket ett vin med struktur, täthet, tydlig mineralitet, solmogna men likväl svala mörka bärtoner, örtkryddighet och en fin nyans av violpastill. Avslutet är torrt, bärigt och skönt kvardröjande.

Ett strålande exempel på betydelsen av Vieilles Vignes!

Boxtoppens betyg: 5/5 poäng
Med andra ord, full pott!

2016 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
Nr 2151, 14,5% (75 cl), 99 kr

Vinet finns för närvarande på 372 Systembolag. Hitta vinet i din butik >>