Ett vin som gjort för höstens långkok – piemontesiska Maggio Nebbiolo & Barbera!

Hösten är här med besked, färgnyanserna sprakar i våra trädgårdar och tiden utomhus får nu konkurrens av mysiga innekvällar, tända ljus och såklart ett härligt långkok på spisen. Något av det bästa vi vet är just att sätta en högrevsgryta som får sköta sig självt några timmar och bygga upp förväntningarna med dess väldoft i hemmet. Piemonte därtill är underbart och vinet vi har i våra glas är 2020 Maggio Piemonte Nebbiolo Barbera.


En högrevsgryta med rött vin, balsamvinäger och lätt karamelliserad rödlök som fått puttra på svag värme några timmar kan inte bli mer höstkänsla och skänker samtidigt en lyxkänsla som definitivt går hem. Än bättre blir den när den får gå färdigt i vinet som man även serverar till och just nebbiolo hör till våra favoriter att ha i grytan.

Piemonte börjar alltmer positionera sig som svenskens nya favoritregion och det är inget som vi opponerar oss över då det är viner vi älskat under lång tid. Därför är det extra glädjande att se allt fler upptäcka inte minst nebbiolo men även barbera och exempelvis dolcetto som även de är Piemonte personifierat. I denna nyhet samsas drottningen nebbiolo med den så charmanta barbera och resultatet är en box med tydlig ambitionsnivå.

Boxtoppens intryck av 2020 Maggio Piemonte Nebbiolo Barbera

I våra glas möts vi ett vin med ännu ungdomligt driv i den rödbäriga doften som också bjuder på charmiga druvaromatiska toner och en hint blommighet, inte minst rosor. Smaken är skogsbärigt flirtig med hallon, slån och röda vinbär men även körsbär kikar fram. Det finns en rondör som dock tämjs fint av tanninerna där vi definitivt får nebbiolodruvans markerade sådana om än i en silkigare version. Avslutet är fint kvardröjande.

Betyg: 4,5 av 5 p

Här har vi en box med ambitioner och trots att det är oerhört lätt att gilla på egen hand så lyfter vinet till mat. Maggio Nebbiolo Barbera kostar 319 kronor och boxen (3000 ml, 14%) har artikelnummer 52623. Vinet finns i skrivande stund i drygt 10 systembolagsbutiker och till resten beställer du hem det utan extra kostnad.

Till Systembolaget & Maggio HÄR >