Fantastiskt årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône – 2016 Belleruche

Marius, Max, Marc och Michel Chapoutuier. Det är onekligen mycket historia som ryms i namnet M. Chapoutier i Rhônedalen och då kanske i synnerhet när man ser namnskylten på Hermitagekullen vid byn Tain l’Hermitage. Sedan 1800-talets första hälft har firman letts av en familjemedlem vars förnamn startar på just M och Michel Chapoutier som leder verksamheten idag fortsätter traditionen med sina barn, Mathilde och Maxime. För etiketten och firmanamnet M. Chapoutier är inget man ändrar på hursomhelst.

Den riktigt häftiga resan som Chapoutier företagit startar egentligen med Michels intåg 1989. Han införde tidigt de biodynamiska principerna för vinodling och påbörjade ett omfattande arbete med att åter bygga upp familjeföretaget som då kämpade. Det han hunnit med på snart tre decennier är en svårslagen bedrift och idag är M. Chapoutier ett av vinvärldens mest välrenommerade namn, inte minst för sina utomjordiska viner i sélections parcellaires-serien.

Men ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att man först och främst bedöms på de viner som är mest lättillgängliga på marknaden – och prishumana. Därför är det imponerande att prova Michel Chapoutier’s Belleruche, Côtes du Rhône-vinet som sannolikt aldrig varit bättre och som visar hur seriös man är på samtliga plan. Nu finns den strålande 2016-årgången tillgänglig av detta vin som främst består av grenache uppbackat av syrah.

Boxtoppen om 2016 Belleruche Côtes du Rhône
Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2016 uppvisar områdestypiska drag från start i en fantastiskt årgång. Det doftar inbjudande av hallon, körsbär, svarta vinbär och lakrits samtidigt som doftvindarna av peppar, färska örter och murrig jordighet skänker ytterligare nyans. Även smakmässigt fortsätter vinet i samma stil och bjuder på en rödbärig syrlighet som balanserar fruktsötman och den fint silkiga tanninstrukturen bidrar med den nödvändiga ryggraden. Här finns ett mineraluttryck och det hela är fräscht och synnerligen balanserat.

Servera gärna vinet lätt kylt då detta accentuerar fräschheten än mer. 2016 Belleruche är onekligen en Côtes du Rhône som överlevererar sett till prislappen och M. Chapoutier är verkligen en bastion när det kommer till kvalitet.

Boxtoppens betyg: 5/5

Côtes du Rhône Belleruche 2016
Nr 75764 (750 ml), 13,5%, 109 kr

Vinet finner ni på Systembolaget här >>