Favoriter kvar i topp bland röda premiumboxar

Veckans sista uppdatering och sist ut bland röda boxar är topplistan för röda premium.


Röda premiumboxar är, som vi tidigare konstaterat, en av de mer stillsamma listorna på Boxtoppen. Antalet röda boxviner på Systembolaget som kostar över 250 kronor för tre liter, eller motsvarande för boxar som innehåller mindre, är ganska litet, men kvaliteten är generellt sett god.

Nu i augusti har listan utökats, dels med en ny tappning av Vila Santa Reserva från João Portugal Ramos, som slår sig in på topp tio, en återvändare i form av Gosa Apasionamiento från  Bodegas Juan Gil och så en nykomling, italienska 1,5-litersboxen Raffinato Governo från Toscana i Italien.

Längre upp på listan håller de gamla favoriterna ställningarna. McManic Petit Sirah från kaliforniska McManis Family Vineyards håller sig kvar på förstaplatsen, där den varit stadigt placerad sedan sitt inträde på Boxtoppen. Mc Manis Petit Sirah är, förutom att vara bäst i klassen, också listans enda superfynd. En höjdarkombination med grillat kött.

Tvåa sedan i maj är franska 2014 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier. Ett utmärkt exempel på ett typiskt rhonevin med rik smak och stor generositet.

På tredje plats återfinner vi 1,5-litersboxen 2013 Jacob’s Creek Barossa Reserve Shiraz, en typisk australisk shiraz med fina eukalyptustoner. Funkar fingemang till grillat – nöt och lamm.

Listan innehåller 17 viner, varav ett superfynd (Mc Manis Petite Sirah) och fjorton fynd.

>>Till listan