Ferrari Brut etta bland bubbel 76-150 kr!

Den nya, uppdaterad listan över mousserande viner mellan 76 och 150 kronor innebär förändringar i täten och två helt nya viner på tio i topp.


Dags för en uppdatering av topplistan för mousserande viner mellan 76 och 150 kronor. Boxtoppen presenterar det bästa och mest prisvärda. Däremot listar vi inte alla mousserande viner på Systembolaget – de är 272 stycken till antalet, så det skulle bli ganska svåröverskådligt.

Mars bjuder på nya placeringar och nya viner på listan.

På första plats hittar vi Ferrari Brut från Ferrari, som trots sitt namn inte har något med den röda sportbilen att göra. Ferrari Brut är verkligen ett allsidigt bubbelvin som passar till det mesta. Tidigare ettan Graham Becks Blanc de Blancs har bytt årgång, så vi får se hur den står sig i konkurrensen med sin årgång, när jag provat den.

På andra plats hittar vi nu tio-i-topps enda superfynd. Tyska 2012 Stefan Winter Riesling Brut från Weingut Winter i Pfalz är väl värt sin andraplats. Det funkar utmärkt som aperitif, men minst lika bra till fisk eller skaldjur.

Ny trea är NV Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, som är ett fynd. En crémant de Bourgogne är från distriktet Bourgogne och tillverkat med samma metod som äkta champagne. Det är runt, rikt och bussigt och väldigt trevlig med många fina toner.

Fyra nykomlingar har vi, varav två kvalat in på tio i topp.

A Mano Rosa Brut från företaget A Mano i italienska Apulien bjuder på ren druvig frukt med fin balans och bra syra och hamnar på sjätte plats. Vinet är ett fynd.

Australiska Arras Brut Elite från House of Arras och Tasmanien hamnar på plats åtta. Ett riktigt torrt och friskt vin med ren och torr frukt.

De två andra nykomlingarna på listan är Crémant du Jura från Labouré-Roi, som bjuder på en aning mer sötma än de tidigare nämnda respektive Charles de Fère Brut Mérite.

Man får oftast betala lite extra för bubbel. Det kan man också märka på att superfynden är få. Prisjusteringarna som gjordes den 1 mars har också ändrat bilden en smula. Men ser er omkring, för på varje sida finns det oftast något. Totalt är det nu 39 viner på listan.

>>Till listan