Filip Fastén lagar mat till Mariestads Islagrad Rothpils – den sista ölen i serien

Mariestads Islagrad Rothpils är den åttonde och sista utgåvan i Mariestads limiterade serie öl. Smakresans destination, som nåddes med historiska flygplanet DC-3:an Daisy, och inspirationen till ölen är Berlin, staden där Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons utbildade sig till bryggmästare och upptäckte sin passion för öl. Till denna öl har Filip Fastén, Årets Krögare 2018 enligt oss på Livets Goda och som i år tilldelades en stjärna i guide Michelin för sin restaurang Agrikultur som han driver med Joel Åhlin och Pelle Thunström, återigen tagit fram en rätt som matchar perfekt.

 

– Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip.

Askbakad rotselleri kryddad med sesamfrön & grönpeppar (4 pers)
Recept av Filip Fastén
Serveras med fiskbuljong, ättiksgurka samt romstuvad lök

Rotselleri
1 rotselleri
2 msk rostade malda sesamfrön
1 msk brynt smör
4 kryddmått grönpeppar
salt

Tänd grillen/vedugnen. Linda in rotsellerin i ugnsfolie, baka i aska tills den är genommjuk (ca 2-3h beroende på storlek) Skär ner rotsellerin i tjocka skivor och skär sedan ut mitten av rotsellerin. Pensla med brynt smör, krydda med grönpeppar och sesamfrön.

Svart vitlökskräm
2 gula lökar
30 g svart vitlök
2 msk grädde

Skala lökarna och stek mjuka i smör. Tillsätt svart vitlök och svetta med grädden i 10 min. Mixa slät och smaka av med salt.

Ättiksgurka
2 gurkor
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
20 g torkad krondill

Skiva gurkorna tunna. Koka upp krondill, ättika och socker. Tillsätt vatten och låt svalna ner. Sila av krondill och lägg
ner gurkorna, låt ligga i minst 1h och sila av ättikslagen innan serveringen.

Romstuvad lök
200 g torskrom
4 silverlökar
1 krm muskotnöt
2 msk smör
salt
citron

Skala löken och skiva tunt. Svetta i en kastrull med lite olja och smör tills den är gyllenbrun och genommjuk. Dela ner torsk romen i bitar och stek i en het stekpanna. Mixa sedan slät, blanda med löken och smaka av med salt/citron

Fiskfond
2 kg fiskben
200 g stjälkselleri
200 g gul lök
200 g morot
200 g rotselleri
salt
citron

Hugg ner fiskbenen och spola dem i kallt vatten i 30 min. Hacka och svetta grönsakerna i en stor kastrull. Tillsätt 3 liter vatten och koka upp. Dra av värmen och tillsätt fiskbenen, låt sjuda i 30 minuter och sila sedan av. Låt reducera ner till hälften. Smaka upp med salt och citron.

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 1 maj lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se Den Stora Smakresan på Mariestads Youtube-kanal
Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Berlin. På Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av Berlins street-scen och hur öl influerat denna metropol.

Trailer

Nyfiken på att läsa mer om Den Stora Smakresan? Ladda gratis ner Magasinet Whisky & Bourbons senaste special om Mariestads Smakresa

 Ladda ner här >>