Fontanafreddas ekologiska barbera har landat i Sverige!

Utnämnandet European Winery of the Year för blott två år sedan säger en del om den resa som klassiska Fontanafredda i Piemonte gjort. Idag är den 161 år gamla egendomen väl förtjänt av titeln efter drygt två decennier där i princip allt genomgått en totalrenovering. Att dessutom konvertera mer än 100 hektar till ekologisk odling imponerar och med 2018-årgången så är man det största certifierade vineriet i hela Piemonte. Kanske fira det med en ekologisk barbera?


Fontanafreddas senaste lansering har nu nått Sverige och det rör sig om en barbera där druvorna hämtats från de böljande Monferrato-kullarna i Piemonte. Fokus ligger på druvan och därför har vinet jäst och lagrats i betongkar för att bibehålla en livlig bärfruktighet. Och det är precis vad vi har i våra glas, en ungdomlig och fruktgenerös barbera som lär charma många!

Boxtoppen om 2018 Fontanafredda Barbera Organic, Piemonte
Visst är det Piemonte i doften och generositeten är stor med allt från saftiga svarta körsbär, skogshallon, stenfrukt och en viss blommighet. Med luftning, vi ger vinet en sväng i karaffen, så kikar även örterna fram och ett stänk lakritsrot. Smaken är ungdomligt busig med generös frukt och uppbackande frisk syra. I bakgrunden finns tanninerna men de lindas in i det bäriga och allt avslutas i en lång eftersmak med fräschören i centrum. Extra plus för ett torrt avslut och att man inte hänfaller åt sötman.

Boxtoppens betyg: 4,5/5

Fontanafreddas ekologiska barbera lär ha ett par års utveckling framför sig men många lär falla för det ungdomliga i vinet som lockar oss till att baka vår egen pizza och dricka stora väl kylda klunkar av vinet.

Vinet beställer du till din föredragna systembolagsbutik och en flaska (75 cl) kostar 109 kronor och har artikelnummer 74406.