Foot of Africa Chenin Blanc – pålitligheten själv under tvåhundringen!

Från det anrika och familjeägda Kleine Zalze som vi finner precis utanför Sydafrikas främsta vinstad, Stellenbosch, kommer nu en ny årgång av det alltid så pålitliga Foot of Africa, här på chenin blanc-druvan som Sydafrika är mästare på. Frågan är om det finns några boxar under tvåhundringen som du kan lita mer på än detta torra vita vin!


Cape Winelands är hjärtat av Sydafrikas vinnäring och idealiskt för odling av druvor tack vare läget med såväl bergen omgärdandes som havet på precis lagom avstånd för att ha en påverkan på druvorna. Inte minst trivs den klassiska och högkvalitativa Loire-sorten chenin blanc ypperligt här och Sydafrika är nog den enda platsen som kan konkurrera med vinerna från druvans ursprung även om såklart stilen är annorlunda och mer rik i sin fruktighet.

Boxtoppen provar 2021 Foot of Africa Reserve Chenin Blanc

Vingårdarna söder om ekvatorn har redan haft årets skörd och det innebär att vi nu dricker bland våra första 2021 från Sydafrika. Pålitliga Foot of Africa från Kleine Zalze visar upp en charmig ungdomlighet i sin chenin blanc där tropiska nyanser balanseras upp av passionsfrukt, citrus och örtiga anstrykningar. Smaken är pigg och fruktdriven i aptitretande torr stil där ananas, äpple och passion backas upp av syrlig citrusfrukt som skänker vinet sin friskhet. Återigen en ytterst stabil årgång från en av Sydafrikas klassiska producenter.

4 av 5 poäng

Foot of Africa har artikelnummer 27003 och en box (3000 ml, 13%) kostar 199 kronor. Vinet hittar du på samtliga Systembolagsbutiker i landet. Sockerhalten är 0,3 g / 100 ml vilket innebär ett helt torrt vitt vin.

Till vinet HÄR >>>