Förläng sommarkänslan med charmanta mousserande vinet Aves del Sur från Chile!

Chile har seglat upp som Sydamerikas sannolikt mest spännande och mångfacetterade vinland de senaste åren och givetvis har man sitt unika klimat att tacka för mycket. Det och en kunskap kring vinproduktion som sträcker sig långt tillbaka i tid. Det märks inte minst på den fina och torra mousserande nyheten Aves del Sur gjord på de klassiska sorterna chardonnay och pinot noir!


Bakom Aves del Sur hittar vi Viña del Pedregal som hör till de större aktörerna i Maule, en betydande vinregion för landet och som startar cirka tre timmars bilresa söder om huvudstaden Santiago. Känt framför allt för sina röda viner här hemma i Sverige men faktum är att flera underregioner lämpar sig väldigt väl för mousserande viner, inte minst Loncomilla där Pedregal huserar, och det hänger samman med något som är av yttersta vikt för de flesta av landets vinodlande områden – skillnaden i temperatur mellan natt och dag. Chiles läge och den ständiga närheten till Anderna gör att det lätt varierar långt mer än 20 grader mellan natt och dag, något som skänker druvorna en fräschör och syra som följer med i slutprodukten. Och det är just det som gör Aves del Sur som vi nu har i våra glas så uppfriskande!

Boxtoppen tipsar om det chilenska mousserande vinet Aves del Sur Brut

Här möts vi av en charmant men diskret blomaromatisk doft med uppbackande hintar av tropisk frukt såsom passion men också persika, grönt äpple och citrus ger sig tillkänna. Smaken är livlig i sin mousse vilket har sin förklaring i produktionsmetoden charmat som är densamma som den vi finner i prosecco. Det är ett torrt vin med aptitligt stenfruktiga toner och blommiga nyanser i friskt och svalt utförande och där citrusfruktigheten förstärker det pigga intrycket i eftersmaken. Mycket mousserande för den lilla pengen!

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Aves del Sur Brut är en nyhet som lanseras idag, den 1 september, i Systembolagets fasta sortiment. Det innebär att du finner det mousserande vinet i en stor del av landets butiker. Till övriga kan det beställas utan extra kostnad. Aves del Sur har artikelnummer 7954 och en flaska (750 ml, 12,5%, 6 g/l) kostar 99 kronor.

Till Systembolaget >>>