Francisco Gomez ny etta bland röda flaskviner upp till 70 kr

En ny årgång och fem nykomlingar, varav en kniper förstaplatsen och en annan går in på topp tio. Det är septembers uppdatering av topplistan för röda viner på flaska för max 70 kronor i ett nötskal.


2014 Francisco Gomez, Hacienda La Serrata 2255Nu börjar många viner från gamla världen att byta årgång på Systembolaget, men eftersom årgångsbytena sker successivt kan man i allmänhet hitta både nya och gamla årgångar sida vid sida, eller i olika affärer. Nu i september lyfter vi främst fram nyheter som är fynd eller superfynd. Bland de fem nykomlingarna finns tre superfynd och två fynd.

Bäst av nykomlingarna och bäst på hela topplistan är spanska superfyndet 2014 Francisco Gomez från unga Bodegas Francisco Gómez / Hacienda La Serrata. Vinet, som också är ett superfynd, är torrt, friskt och rent med mörkröd fukt och gör sig allra bäst till bufféer eller kötträtter, gärna grillade.

Superfyndet 2013 Bianchi Montepulcian d’Abruzzo från Umani Ronchi återfinner vi nu på andra plats. Det är ett av Systembolagets mest pålitliga superfynd och går bra att lagra.

På tredje plats hittar vi ännu en spanjor – gamla tvåan 2013 Primicia Tinto från spanska producenten Bodegas Primicia.

Bland de andra nykomlingarna är det 2014 Château de Lavison  från slottet med samma namn som placerar sig bäst. Ett riktigt prisvärt Bordeauxvin, faktiskt ett superfynd, som passar utmärkt till en mustig gryta.

Övriga nykomlingar är mer jämnt fördelade över listan – allt från fyndet 2014 Nuevo Mundo Organic  från chilenska  Santa Teresa på plats 14, till superfyndet 2013 Barão de Vilar 

vin från distriktet Dão i Portugal på plats 19 och italienska Tavernello Collezione Sangiovese på plats 34 med 79 poäng för 55 kronor.

Den nya årgånge står JP Chenet och dess 2014 JP Chenet Cabernet-Syrah för. 2014 är bättre än 2013, så vinet klättrar fler platser på listan och återfinns nu på plats 12.

>>Till listan