Fratelli Laspina – ekologisk primitivo perfekt till grillat!

Druvor muterar och har en förmåga att snabbt anpassa sig till de givna förutsättningarna som ges på en specifik plats, något som gett upphov till olika kloner av en druvsort. Men trots att det kan finnas flera kloner av en druva så har de något gemensamt och det är sitt ursprung; de kommer nämligen alla från samma moderplanta vilket innebär att de även har samma genetiska identitet. Zinfandel och primitivo är ett perfekt exempel på detta. I våra glas, ekologiska Fratelli Laspina Primitivo från italienska vinregionen Apulien!


Moderplantan, den heter crljenak kastelanski och har sitt ursprung i Kroatien. Klonerna zinfandel och primitivo, bägge genetiskt identiska, fann sig till rätta i Kalifornien respektive Apulien i södra Italien och har anpassat sig till rådande förutsättningar på två olika kontinenter. Zinfandel från Kalifornien har i modern era utvecklat sina igenkänningstecken, precis som primitivo från södra Italien gjort det samma. I Fratelli Laspinas ekologiska primitivo får vi mycket av det vi älskar med druvan!

Boxtoppen provar
Fratelli Laspina Primitivo Biologico från Apulien

Här möts vi av kryddiga fat, mörk choklad, kanderade körsbär och mogna plommon i den solvarma doften som följs upp av fatrostade inslag i den inbjudande smaken som ändå bjuder på visst motstånd med tanniner och frisk närmast citrusaktig syra. Toner av tobak, choklad och torkade örter kompletterar fint. Ekologiskt syditalienskt vin som vi starkt misstänker många kommer uppskatta!

Betyg: 4 av 5 poäng

Har du dammat av grillen än eller hör du till gardet som kör året om? Oavsett svar så är Fratelli Laspina ett lysande vin till träkolsgrillade lammkotletter och vitlöksmarinerad aubergine!

Fratelli Laspina har artikelnummer 50299 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 79 kronor. Vinet beställer du hem till din föredragna Systembolagsbutik.