Friterade wontons, kryddiga dippsåser & en skönt tropisk chardonnay

Wonton är små degknyten, speciellt associerade med det kinesiska köket, och de fylls med allt tänkbart, fläsk, skaldjur eller vegetariskt. Oftast ser du dem som kokta men här har vi friterat upp dem och innehållet består av black tiger-räka, böngroddar, vitlök och vårlök. Dippsåserna är en chiliolja samt en aromatisk sojabaserad sås med bland annat färsk koriander. Perfekt till Chill Outs australiensiska chardonnay!


Recept

Wontons kan du köpa färdigkavlade i asiatiska livsmedelsaffärer men de är också superenkla att själv fixa till. Gör du dem själva så finns massor av förslag på internet. Du hittar dem också i frysdisken hos Mathem och du kan beställa dem i din ICA-butik.

20 wonton-plattor
10 råa scampi
2 vårlökar
En näve färska böngroddar
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
Färsk koriander, en knippa
Soja
Sichuan eller svartpeppar
1/2 liter neutral olja

Finhacka scampi, vårlök, böngroddar, vitlök och koriander. Mixa samman med soja som smaksättare för sälta och chiliflakes samt peppar.

Lägg en klick av röran på varje wonton. Fukta kanten runtom din wonton och vik ihop. Vik sedan en gång till så att den blir kvadratisk men ändå har mellanrum. Se till att det inte är luft i mitten där innehållet är. Det finns utmärkta videos på hur du viker din wonton på internet.

Hetta upp oljan och när temperaturen är friteringsvänlig så lägg ner 4–5 wontons åt gången och fritera i 2–3 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fortsätt tills du är klar.

Såser

Chiliolja
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
1 msk chiliflakes
1 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrön
1 tsk Sichuan peppar (kan ersättas med svartpeppar)
1/2 tsk salt
2 msk sesamolja
2 dl neutral olja

Finhacka vitlök och ingefära och mixa ihop med övriga kryddor. Hetta upp den neutrala olja och när den är friteringsvarm så häller du den över kryddmixen så det fräser till. Avsluta med sesamoljan och låt svalna. Oljan är ljuvlig att använda även i matlagning och håller två veckor i kylen.

Sojadipp
1 dl japansk soja
1 finhackad vitlök
1 finhackad vårlök
1 mindre knippa färsk koriander
1 tsk sirap
1/2 tsk chiliflakes
Sichuan-peppar att smaksätta med (eller lite svartpeppar)

Finhacka vitlök, vårlök och koriander. Mixa med soja och sirap samt rör i chiliflakes och peppar. Dippsåsen mår bra av att stå i kylen ett par timmar för att sätta sig.

Servera wontons med dippsåserna, som en förrätt, snack eller på ett buffébord. Du kan förbereda knytena en stund i förväg och hålla varma i ugnen på 100 C.

Vin

2021 Chill Out Chardonnay, Australien

art.nr. 22280, 3000 ml, 13%, 0,3 g restsocker/100 ml, 209 kr, 4/5 poäng
Vi häller upp en klassisk och inbjudande australiensisk chardonnay med vaniljkryddiga inslag och tropisk fruktighet men även citrus i den ungdomligt pigga doften. Smakprofilen är generös men ändå på ett återhållsamt, närmast stramt vis med tydlig citrus som fräschar upp det stenfruktiga och tropiska. Avslutar rent, torrt och med viss fatkryddighet. En alldeles utmärkt vardagschardonnay som gör sig året runt!

Vinet & Maten
Vinets fruktiga driv gör sig strålande med hettan i rätten, inte minst dippsåserna. Det tropiska anslaget dämpar hettan och skänker helheten en lysande fräschör. En superb kombination helt enkelt.