Full pott till familjefirman Gustave Lorentz Riesling Réserve!

Riesling hör till vinvärldens mest ädla druvsorter oavsett om det är torrt eller sött och i Alsace är det ingen underdrift att kalla den regionens stolthet. Riesling definierar Alsace i mångt och mycket och kombinationen mellan varierande jordmån och en druva som fångar växtläget, gör Alsace till ett av världens främsta tillhåll för den högklassiga druvan. I våra glas; den senaste årgången av familjefirman Gustave Lorentz Riesling Réserve!


I pittoreska Bergheim håller Gustave Lorentz till, en vinby som tickar alla boxar när det kommer till själva sinnebilden av hur vi visualiserar oss just dessa. Gustave Lorentz må uppfattas som en stor spelare, mätt i alsaciska mått, men är ändå i det större sammanhang rätt liten. Däremot sitter familjeföretaget på en hel del förnämliga vingårdar vilket gör huset extra intressant. I husets Riesling Réserve hämtas druvorna från lägen runtomkring Bergheim där jordmånen domineras av en mix mellan kalksten och lera.

Boxtoppen provar Gustave Lorentz 2021 Riesling Réserve från Alsace

Den nya årgången av vinet visar upp stora likheter med 2020 även om den senaste har ett aningen svalare anslag i doft och smak och där örtiga inslag samt citrusfruktigheten tar mer utrymme i dem försiktigt aromatiska doften där persika och äpplen backas upp av ett modellerigt anslag. Smaken är ungdomligt spänstig med rent anslag i den stenfruktigt pigga syran och som följs upp av citrus och örter i det torra, aptitretande avslutet.

Betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Alsacisk riesling går aldrig ur tiden och just denna kommer matcha många olika typer av serveringar galant. Fisk och skaldjur såklart, gärna där örtigheten får vara med, men prova även vinet till charkbrickan eller som välkomstdrink till laxsnittarna.

Gustave Lorentz 2021 Riesling Réserve finns i samtliga Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 22257 och kostar 112 kronor. Andra format såsom magnumflaska (1500 ml) och halvflaska (375 ml) är även tillgängliga. Vinet har en restsötma om 0,4 g/100 ml vilket gör det helt torrt.

Till vinet HÄR >>>