Full pott till Groh Organic Grauburgunder!

Familjen Groh har producerat vin i flera generationer och de första vingårdarna köptes redan 1899 av Heinrich Groh. Idag är det fjärde generationen som driver vingården och den begåvade vinmakaren Axel Groh strävar efter att tydligt få vingårdarnas och jordmånarnas olika karaktärer att avspegla sig i vinerna. Han pressar försiktigt och blandar modern och traditionell teknik. Jäsning i rostfria ståltankar vid låg temperatur kombineras med jäsning i klassiska ekfat. Som notis kan tilläggas att han, som en av de första producenterna i Tyskland att producera fatlagrade chardonnayviner, blev han känd som ”Chardonnay-kungen”.

Boxtoppen.se om 2016 Groh Organic Grauburgunder Trocken
Ett snyggt, rent, rakt och drivet vin med vindar av citrus, lime, honung och tropisk fruktighet i stil med ananas, melon och aprikos, tillsammans med aromatiskt florala toner. I den välstrukturerade och fräscha basen finner vi även en markerad krutrökig mineralitet. Vinet är väl sammansatt och balanserat och avslutet stramar snyggt med bibehållen fruktighet och smeksamt kryddbett. Det här en mycket god grauburgunder (pinot gris) som vi dessutom kommer över för en ytterst tacksamt blygsam peng.


5/5 poäng

2016 Groh Organic Grauburgunder Trocken
Nr 5551, (75 cl), 109 kr
Rheinhessen, Tyskland

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Druvan Grauburgunder
Grauburgunder är en druvsort som finns planterad i många olika regioner och har ungefär lika många synonymer. Druvan är också känd som Pinot grigio, Pinot gris eller Ruländer.

Vinifiering
Vindruvorna skördas manuellt och alkoholjäser i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan vila på jästfällningen i fyra månader för att addera mer kropp och komplexitet till vinet.

Vingård
Vingården är vackert belägen i Bechtheim i södra delen av regionen Wonnegau i Rheinhessen. Jordmånen består mestadels av kalksten idealisk för odling av olika Pinot-druvor i. Idag har Axel Groh 12 hektar planterade vinodlingar med de gröna druvorna Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, Grauburgunder (Pinot gris), Pinot blanc, Kerner, Huxelrebe och Sauvignon blanc. På röda sidan finner man Pinot noir, Regent, Dornfelder, Cabernet sauvignon och Merlot. Totalt producerar man ca 100 000 flaskor per år.