Full pott till karaktärsfullt rött från Chile – Darling!

Den chilenska vinscenen har stått för en remarkabel och dynamisk utveckling det senaste decenniet och alltmer ser vi ett land som hittar tillbaka till sin identitet, inte minst vinregionerna söder om Santiago såsom Maule där gamla rankor på país och carignan ger oss en helt annan bild av landets viner och som dessutom har en historia att berätta. I våra glas; 2020 Darling Carignan Red Blend från Maule!


Chile är ett gammalt vinland och få länder i världen om ens något kan visa upp så många gamla rankor som det avlånga landet i Sydamerika. Vinproduktionen är flera sekel gammal och startade i de södra delarna av landet, samma regioner som nu åter är på kartan med viner på inte minst druvsorterna país och carignan som ger viner med stor personlig karaktär. Darling är ett vin som blandar just carignan med cabernet sauvignon och carmènere.

Boxtoppen provar 2020 Darling Carignan Red Blend från Maule i Chile

Några timmar söder om Santiago börjar Maule, en vinregion som hör till de äldsta i Chile och som på senare år sett ett pånyttfödande med sina inhemska druvor som país men även viktiga carignan har fått alltmer uppmärksamhet. Och det är också druvan som utgör basen i denna blend, uppbackad av cabernet sauvignon och den gamla Bordeauxdruvan carmenère som funnit sig ett andra hem i landet. Doften är aromatisk och generös i sitt uttryck med färska svarta vinbär inlindade i eukalyptus, vitpeppar, grön paprika och violblomma. Smaken är desto stramare med plommon-, körsbär- och cassisfruktighet, bra tryck i tanninerna, lätt kärva toner och kryddiga anslag som följer med i den rätt långa avslutningen. Torrt, fruktigt, rättframt men ändå med visst djup och intensitet gör det här till ett högst uttrycksfullt vin som ger rejält med valuta under hundringen.

Betyg: 5 av 5 poäng, full pott!

Darling finns i cirka 100 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa vinet utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 2071 och kostar 99 kronor. Vinet kommer i en lättare flaska och är förslutet med skruvkapsyl. Restsötman är lägre än 0,3 gram per 100 ml vilket gör det helt torrt.

Till Darling HÄR >>>