Full pott till nya årgången av Enzo Bartoli Rosato – ett ytterst stabilt rosévin!

Sommaren har gjort sina första försiktiga ansatser, grillen är nyputsad och semestern är i antågande för många. Rosésäsongen är med andra ord här och den är ytterst välkommen. Ett rosa vin som Boxtoppen nu följt i några säsonger och som aldrig gjort oss besvikna är piemontesiska rosén Enzo Bartoli Rosato som nu presenterats i årgång 2021!


Enzo Bartoli-serien med vita, rosa och röda Piemonteviner är oerhört populära i Sverige. Rosévinet, som även finns i en boxtappning, är producerat på de klassiska Piemontedruvorna barbera och dolcetto och det är ett helt torrt aptitretande vin i den blekrosa, ja närmast lökskalsfärgade stilen. Nu har den senaste årgången landat och Boxtoppen har provat flaskan!

Boxtoppens intryck av 2021 Enzo Bartoli Rosato

Den nya årgången visar upp en något mindre aromatisk framtoning jämfört med förra årgången och det passar vinet som i stället bjuder på fint nertonad persikofrukt, plommon, röda vinbär, örter och blodcitrus i lätt mineralfuktig stil. Smaken följer samma mönster och varvar rödbärigt med persika och citrus där inte minst blodgrape noteras. Örtiga toner kompletterar det strama och aptitretande syrligt torra intrycket som följer med i det fästande avslutet där en viss grapeskalsbeska adderar till fräschören. Ännu en utmärkt årgång av denna pålitliga rosé!

Betyg: 5 av 5 poäng

Rosévinerna har många användningsområden och du serverar just denna rosato med fördel till allt från charkbrickan till de lite matigare salladerna som Caesar och Nicoise.

Enzo Bartoli Rosato finner du i 250 Systembolagsbutiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 77940 och kostar 129 kronor. Vinet har en restsötma som understiger 0,3 g / 100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till vinet HÄR >>>