Full pott till Pierre Chavins rosébox för tredje året på raken!

I takt med vårens antågande tar även rosévinssäsongen fart och den senaste årgången av de rosa vinerna buteljeras. Rosé på box har det under tidigare år varit mer sparsmakat med och likaså kvalitativt. Men det finns några som sticker ut och ett vin som vi nu för tredje säsongen på raken imponerats över är Pierre Chavins Cuvée Réserve – en rosé från södra Frankrike. Dags för årgång 2021!


Södra Frankrike är hela världens ideal när det kommer till rosé och ingen annan region har betytt mer för en vinkategori än vad Provence gjort för rosévinet. Domaines Pierre Chavin är en producent som gör kvalitetsviner i många av Frankrikes mest kända vinregioner. Ambitionen för Pierre Chavins vinmakare är att skapa ursprungstypiska viner med en tydlig regional karaktär. Man jobbar alltid i nära samarbete med vinodlarna och visar stor respekt för de lokala vinmakningstraditionerna.

Boxtoppen provar 2021 Pierre Chavin Rosé Cuvée Réserve från Languedoc-Roussillon, Frankrike

Bland roséboxarna har vi identifierat ett fynd som nu för tredje året på raken verkligen levererar sett till det sympatiska priset. Pierre Chavin är en sydfransk rosé, stöpt i den provencalska stilen men med lite mer bärig generositet och aningen djupare laxrosa färg. Nu har 2021 landat och det är precis som föregångaren ett piggt, blomaromatiskt rosévin med inbjudande toner av persika, röda bär, nätmelon och ett stänk blodapelsin. Det ungdomliga styr även smakriktningen med rent fruktdriv, pigg syra och läskande rödcitrusnyanser. Torrt men ändå generöst, rättfram men ändå med den lilla spänning man vill ha i en sydfransk rosé. Ett givet köp även i år.

Betyg: 5 av 5 poäng

Pierre Chavins rosébox återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Boxen (3000 ml, 11,5%) har artikelnummer 75735 och kostar 229 kronor. Vinet beställer du till din föredragna butik för uthämtning.

Till Pierre Chavin HÄR >>>