Grape Stories – en pigg & fräsch riesling från Moldavien!

Moldavien som vinland är sannolikt en ny upplevelse för många även om det knappast är en nykomling på scenen. Med nyheten Grape Stories från familjeägda Asconi Winery ges du dock möjligheten att prova något nytt och vidga vyerna med en charmerande riesling!


Moldavien är ett klassiskt vinproducerande land och inte minst byggde man upp en ansenlig produktion som tillgodosåg det gamla öststatsblocket med vin. Idag är det ett land som har moderniserat sin vinproduktion rejält och i stället blickat mot andra marknader. Asconi Winery hör till nydanarna och har specialiserat sig på klassiska europeiska druvsorter som cabernet sauvignon, merlot och chardonnay men du finner även malbec, pinot noir och riesling bredvid de inhemska druvsorterna. Och det är just den senare, riesling, som vi nu har i våra glas!

Boxtoppen provar moldaviska 2020 Grape Stories Riesling

Riesling från Moldavien är en ny bekantskap för oss men visst funkar det bra! Här möts vi av en druvblommig doft med aromatiska drag, persika, päron och citrus i ännu ungdomlig stil. Smaken är rättfram och visar upp en läskande stenfruktighet, viss sötma och citrusfräschör som tillsammans med syran stramar åt vinet i avslutet och skänker ett torrt intryck. Det här är rent, fräsch och piggt och lär sitta som handen i handsken tillsammans med räkfrossa, kryddig skaldjurswok eller blott som pigg aptitretare!

3,5 poäng av 5

Grape Stories är en riesling från ett ursprung du sannolikt inte bekantat dig med ännu men Moldavien har förutsättningarna att bli ett mer omtalat vinland. En box (3000 ml, 12%, 1,0g/100 ml) kostar 195 kronor och vinet har artikelnummer 53326. Du beställer det till din önskade Systembolagsbutik för uthämtning.

Till vinet HÄR >