Gratinerad kantarellhummer & Drostdy-Hofs Chenin blanc!

Kantarellerna börjar kika fram, mångas semester likaså, och det om något är värt att fira med denna ljuvliga hummerförrätt med kantarellkräm. Lättlagat, lyxigt och supergott! I våra glas häller vi Drostdy-Hofs Chenin blanc som ser till att matchningen sitter som en smäck!


Recept

Ingredienser, 4 personer
2 humrar
2 hekto kantareller
Persilja
Lagrad hårdost
2 dl grädde
2 citroner
Smör, salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 C. Dela humrarna och gröp ur kött och eventuell rom. Dela klorna försiktigt men låt köttet vara helt då det är vackert att dekorera med. Smörstek kantarellerna som du hackat grovt. Salta och peppra. Ta några kantareller till sidan som du kan använda som garnering. Addera grädden och låt smakerna sätta sig samtidigt som vätskan reduceras något. Ta bort från spisen och rör i det grovhackade köttet från humrarna. tillsätt lite hackad persilja. Smaka av.

Fyll hummerskalen och riv över en lagrad hårdost av god kvalitet. Ställ in i ugnen och gratinera tills osten smält. Samtidigt delar du citronerna och steker upp dem med snittytan nedåt för att få den grillade känslan. Lägg upp en hummerhalva var, en citronhalva och hummerklo. Garnera med kantareller och persilja.

Vin

2020 Drostdy-Hof Chenin Blanc, Sydafrika

art.nr. 2069, 3000 ml, 12,5%, 5 g/l, 199 kr, 4/5 p
Loire-druvan chenin blanc har verkligen funnit sig ett andra hem i Sydafrika och i den senaste årgången av Drostdy-Hof får druvan verkligen visa upp sin repertoar. Doften är ungdomlig och fruktdriven där tropiska toner, persika och saftiga päron kompletteras av ett stänk citrus. Smaken är pigg och alert i stenfruktigt stram stil med syrliga undertoner, örter och citrusskärpa i det torra avslutet. Med tanke på prislappen är det tvivelsutan väldigt mycket vin för pengarna här!

Till maten
Fräschören står i centrum när denna läckra förrättsservering möter Drostdy-Hofs fruktiga och citruspigga chenin blanc och inte minst blir den grillade citronen en härlig smakbrygga som binder samman mat och dryck. Den smakrika hummern med kantarellerna är dessutom som gjort för ett smakrikt vitt vin som i just detta fall har en förmåga att locka fram det krämiga i rätten.

Till Systembolaget >>>