Gratinerade havskräftor & riesling till midsommar!

Midsommar står för dörren och det lär serveras sill och snaps i många hem runtom landet. Vårt förslag är att inleda festligheterna med lite lyxiga havskräftor som hastigt gratinerats och servera riesling därtill. Kan de bli mer sommarkänsla än så!


Recept – 4 personer

Ingredienser

1 kg havskräftor
150 gram smör
1 dillkvist
1 persiljekvist
Saft från en pressad citron
Citronklyftor
Bröd

Så här gör du

Ta fram smöret så det får rumstempereras. Sätt ugnen på 250 C. Dela havskräftorna på mitten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Finhacka dill och persilja samt pressa citronsaften och rör ner i smöret.

Klicka kryddsmöret över kräftorna och gratinera sedan plåten överst i ugnen i cirka två minuter. Servera genast med bröd därtill.

Vin

2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland

art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4 p
Okomplicerat, lättdrucket och gott! Rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet. Smakar sommar helt enkelt!

Vinet & Maten

Riesling med lite sötma är vansinnigt gott till rätter med sälta och det är precis vad smöret skänker till denna servering. Det blir en skön kontrast helt enkelt. Dessutom fångar vinet upp rättens örtighet fint och det är onekligen en lyckad kombination.