Gratinerade musslor, rosé & vår i luften!

Cozze ripiene – fyllda musslor. Det är vansinnigt lätt att falla för den här syditalienska klassikern som på ett härligt vis är själva sinnebilden vi har av landets husmanskök när det är som bäst. Enkelt att laga, inget tillkonstlat, bara bra råvaror och lite tålamod. Den perfekta förrätten att servera och som dessutom kan förberedas fram till gratineringsmomentet. Till det dricker vi torr och aptitretande rosé från Piemonte och firar vårens och snart sommarens ankomst!


Recept

Serverar 8-10 personer

Ingredienser
1 kilo färska blåmusslor i nät
2-3 dl torrt vitt vin
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 ägg
1 burk konserverade tomater, bättre sort
1 rejäl knippa bladpersilja
Innanmätet av två skivor formfranska
1 torkad chili
50 gram riven parmesan
Salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Baguette

Gör så här

Börja med att fixa blåmusslorna som borstas och sköljs. Ta bort eventuellt skägg. Släng de redan öppna musslorna som inte stänger sig när du knackar på dem samt de som gått sönder. Hacka halva den gula löken och två vitlöksklyftor. Fräs i olivolja, häll vinet över och ner med musslorna som får koka under lock i fem minuter. Ta upp musslorna och ta bort ena halvan av skalet. Spara spadet från koket.

Hacka resten av den gula löken samt en vitlöksklyfta. Fräs upp försiktigt i olivolja, smula den torkade chilin och häll över tomatburken. Toppa med dryga decilitern spad från musslorna. Salta efter behag och låt puttra samman under lock, ca 30 minuter eller tills du fått en trögare konsistens på tomatsåsen. Sprid ut såsen i en låg form. Lossna försiktigt på respektive mussla men låt den ligga kvar i skalet som du placerar ovanpå såsen. Tänk på att musslan inte får sjunka genom såsen.

Sätt ugnen på 200 C. Hacka bladpersiljan, smula brödet, finhacka sista vitlöksklyftan och knäck ner ägget. Salta, peppra och addera lite av den rivna osten. Arbeta samman till en lagom trög massa som du sedan med en tesked tar och klickar över respektive mussla. Avsluta med mer parmesan över hela anrättningen. Ställ in i ugnen och gratinera i drygt 10 minuter. Servera direkt och gärna med en bit baguette som kan suga upp såsen som man inte vill lämna kvar.

Läckert att även använda musselskalet som sked och fånga upp lite av tomatsåsen.

Vinet

2020 Enzo Bartoli Rosato

Art.nr. 77940, 3000 ml, 12%, 249 kr, 5/5 p

Den nytappade 2020-årgången visar upp en ungdomligt pigg och blommig doft med toner av persika, hallon, vingummi, ett stänk blodapelsin och svag stjälkighet. Smaken är livlig och helt torr med rent driv i frukten som fortsätter på doftens inslagna spår med extra fokus på persika och ett citrus- och limefräscht avslut. Ett högst lättgillat och charmerande rosévin.

Vinet & Maten
När resmöjligheterna är starkt begränsade så får vi i stället drömma oss bort genom mat- och vinkombinationer som tar oss till platser vi minns. Just denna servering är så mycket kuststad i Italien och med ett svalt glas rosé till så blir matchningen perfekt. De smakrika musslorna med de örtiga tonerna samt syrligheten från tomaten gör sig ypperligt till vinet som är snabbt på att hitta sin roll i sammanhanget – inte minst fräschören lyfts och man bara längtar till nästa mussla och klunk!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>