Grillade piri piri-kryddade scampispett, färsk majskolv, tomat, tzatziki & ett superfräscht sydafrikanskt vitt

Grillsäsongen har oss i ett tight grepp och vi säger inte emot, särskilt inte när vi grillar rejäla scampispett och kryddar dem med piri piri. Det är sommar i ett nötskal och det hela förstärks med grillade primörer som majskolvar, tomater och lök. Till våra grillade scampispett med tillbehör serveras en klassisk tzatziki och i våra glas ett superfräscht vitt från ett av Sydafrikas äldsta vinhus, Spier.


Ingredienser – serverar 4 personer

Scampispett

Råa scampi, cirka 7–800 gram
Piri piri-sås
1 vitlöksklyfta
Olivolja, salt, svartpeppar, paprikapulver, citronsaft

Blanda samman alla ingredienser till en marinad. Tina räkorna i god tid och lägg i marinaden. Bäst är de stora råa som inte är förkokta. Trä på ett spett och grilla hastigt ett par minuter. Pensla gärna under grillningen med marinaden. Styrkan på spetten avgörs av din preferens, vinet tål en hel del krydda.

Tzatziki

1 halv gurka
1/2 liter grekisk yoghurt
Färsk dill
1 vitlöksklyfta
Vitvinsvinäger, havssalt, olivolja

Riv gurkan och mixa med yoghurten. Addera olivolja, en pressad vitlöksklyfta, salt och vitvinsvinäger samt hackad färsk dill och låt stå en halvtimme.

Tillbehör

2 färska majskolvar
4 tomater
Färsk gul och/eller röd lök
Färskpotatis

Förkoka majskolvarna lätt i saltat vatten. Grilla upp och pensla med smör. Grilla även var sin tomat som du först fuktat och rullat i lite salt. Gott till är även grillad färsk lök och några färskpotatis är aldrig fel att koka upp därtill.

Vin

2021 Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon, Sydafrika

art.nr. 2234, 750 ml, 13,5%, 79 kr, 4,5/5 p

Här möts sauvignon blanc och semillon där den senare står för cirka en fjärdedel av vinet. Två klassiska druvor som av tradition blandats samman i vit Bordeaux och det finns också vissa likhetstecken mellan detta vin och den klassiska franska regionen. Doften är ungdomligt driven med aromatisk profil och rent fruktanslag. Vi finner de typiska sauvignon blanc-dragen med grönska i form av krusbär, äpplen, grön paprika, gräs, färska örter och blommighet men också passionsfrukt och lime. Smaken är fräsch och aptitretande med renhet i det stenfruktigt limesyrliga och det kikar även fram passionsfrukt tillsammans med de örtigt aromatiska inslagen. Semillon ger vinet lite mer tyngd och bidrar till den medelfylliga stilen som avslutar torrt och med behaglig längd.

Matchningen
Vi har ett purungt vitt i glasen, ett vin som tydligt visar sin fruktgenerositet men på ett stramt och svalkande vis vilket passar maträtten med kryddiga smaker, fräschör och grillade toner. Spier hanterar de kryddheta spetten suveränt och hela matchningen andas sommar, semester och njutning!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>