Grüner veltliner – wienerschnitzelns bästa vän!

Ung grüner veltliner hör till Boxtoppens favoriter och visst hänger det samman med hur fantastiskt bra denna uppför sig till den klassiska wienerschnitzeln som oftast serveras med persiljepotatis. Bland Systembolagets mest pålitliga på den österrikiska nationaldruvan finner vi Schloss Gobelsburg och den senaste årgången är inget undantag. I våra glas; 2020 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner!


Det är något alldeles visst med grüner veltliner. Den kan upplevas enkel vid en första anblick men det intrycket reviderar man ganska snabbt och inte minst när det dyker upp exemplar med ålder så visar druvan sin fulla potential. Ofta rik i stilen, på ett stramt vis men aldrig klumpig är typiskt grüner veltliner – och då att det är ljuvligt tillsammans med en wienerschnitzel!

Boxtoppen provar 2020 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Vi har en härligt ung och stenfruktsfräsig grüner veltliner i våra glas, Österrikes signaturdruva och i just detta fall så kommer den från en ytterst högkvalitativ producent. Det stenfruktiga tar sig uttryck i form av persikor och päron men även svagt tropiska toner letar sig fram tillsammans med en ton av kryddig färskost, citrus och färska örter. Smaken har den för druvan i ung ålder så läckert fräsiga fruktigheten som närmast tar sig ett kolsyreaktigt uttryck och tillsammans med en alert citrusaktig syra så har vi en charmant och klassisk grüner veltliner i ett utförande rent som en alpbäck. Mycket vin för pengarna!

Betyg: 5 av 5 poäng!

Din wienerschnitzel tillagar du på kalv om du vill göra det enligt konstens alla regler och snåla på inga sätt med mängden smör som du steker, närmast friterar den i! Klassiskt till är österrikisk potatissallad eller persiljepotatis.

Gobelsburg Langenlois finner du i närmare 100 systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 6287 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 119 kronor. Sockerhalten är mindre än tre gram per liter.

Till vinet HÄR >